Verschillende Utrechtse studentenverenigingen worden genoemd in een onderzoek naar betalingen van sigarettenfabrikanten aan verenigingen voor de exclusieve verkoop van tabaksmerken.

Japan Tobacco Industries en British American Tobacco zouden met verschillende studentenverenigingen in Nederland exclusieve verkoopcontracten hebben afgesloten voor tabaksproducten.

Dit blijkt uit speurwerk van de Onderzoeksredactie Tabak, een groep onderzoeksjournalisten die samenwerken met het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Dit initiatief heeft van zeventien verenigingen in heel Nederland schriftelijk en mondeling bewijsmateriaal verzameld. Veel verenigingen zijn huiverig om inzage te geven in de banden met de fabrikanten. Sommige studentenverenigingen gaven ook aan dat ze niet wisten dat er andere regels gelden voor dit soort producten.

Regels

Derk de Haan, rector senatus van het Utrechtse Unitas, laat weten: "Wij hadden geen idee dat voor een tabaksfabrikant andere regels gelden dan voor bijvoorbeeld een bierproducent."

De Onderzoeksgroep meldt op de eigen website dat het Utrechtsch Studenten Corps momenteel zaken doet met British American Tobacco, dat in de afgelopen maanden verschillende verenigingen binnen Utrecht benaderd heeft. Onder hen ook Veritas, van welke het contract met Japan Tobacco Industries enkele maanden terug afliep.

Veritas heeft het aanbod van British American Tobacco, waarbij de jaarlijkse geldelijke bijdrage voor de exclusiviteit 'veel hoger' was dan van Japan Tobacco Industries, na overweging afgeslagen. Unitas Utrecht heeft een lopend contract met Japan Tobacco Industries.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt een onderzoek in naar de contracten om te kijken of deze manier van werken toegestaan is.