De gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en Utrechtse horecaondernemers gaan het komende jaar met het project NIX18 in Utrecht samenwerken om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar te verbeteren.

Een speciale stichting, 'NIX18 in Utrecht', gaat horecaondernemers stimuleren om geen alcohol te schenken aan jongeren tot 18 jaar. Dit vooral vanuit oogpunt van gezondheid. Wethouder volksgezondheid Victor Everhardt en voorzitter Eddy Schouten van de stichting 'NIX18 in Utrecht' tekenden gisteren een convenant als start van een proef, die loopt tot juni 2018.

Vorig jaar publiceerde de gemeente een onderzoek dat er in Utrecht nog lang niet alle gevallen goed gecontroleerd wordt op leeftijd bij de verkoop van drank.

"Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd schade kan toebrengen aan hersenen, die in de pubertijd nog volop in ontwikkeling zijn. Hoewel jongeren dit vaak wel weten, proberen jongeren onder 18 jaar nog te vaak alcohol te bestellen in openbare horecagelegenheden", aldus wethouder Victor Everhardt

Proef

Ondernemers van Utrechtse horecabedrijven kunnen zich opgeven bij de stichting ‘NIX18 in Utrecht’ om mee te doen aan een proef, die gisteren van start ging. Erik Derksen, vicevoorzitter van KHN Utrecht: "Er doen nu al zo’n 40 horecaondernemers mee. De ondernemers krijgen advies en hulp op maat vanuit de stichting NIX18 in Utrecht en er komen ieder kwartaal 'mystery guests' over de vloer."

Deze ‘mystery visits’ worden uitgevoerd door het bureau Objectief. Zij geven als onafhankelijk bureau vanuit hun expertise ook aandacht en feedback aan de horecaondernemers die meedoen aan de pilot. Het doel is dat dit er toe leidt dat de naleving van de leeftijdgrens positief wordt beïnvloed.

Naleving

De gemeente hoopt dat de aanpak er voor zorgt dat steeds meer ondernemers het verbod op schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 naleven. De gemeente speelt als toezichthouder een actieve rol bij de stichting.

De deelnemende horecabedrijven zullen vooral door de stichting gecontroleerd gaan worden. Zaken die niet meedoen aan de proef zullen gewoon nog gecontroleerd worden door de gemeente.