De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag gediscussieerd over de Voorjaarsnota 2017. Een overzicht van de plannen voor de komende jaren.

Sint Willibrordkerk

De gemeente gaat akkoord met de koop van de Sint Willibrordkerk door de broerderschap Pius X. De broerschap zal de schulden van de kerk op zich nemen.

De koop stuitte eerder tot weerstand onder een aantal Utrechters. Zij zijn bang dat de kerk een gesloten karakter krijgt, waardoor geen wereldse activiteiten als burgerlijke huwelijken, concerten en theatervoorstellingen meer mogelijk zijn.

Wethouder Kees Geldof gaf eerder aan te garanderen dat de Willibrordkerk de deuren wel open zal houden voor Kerken Kijken Utrecht, Open Monumentendag, Culturele Zondagen, Festival Oude Muziek en andere muziek- proza- en poëzie-evenementen.

Noordelijke Randweg 

Er komt 19 miljoen euro vrij voor de Noordelijke Randweg Utrecht. Het bedrag was in eerste instantie bestemd voor de nog te ontwikkelen stadsboulevard op de Kardinaal de Jongweg, maar dit plan gaat voorlopig niet meer doen.
De NRU wordt de komende jaren verbouwd tot snelweg. Dankzij het budget kunnen de kruispunten waarschijnlijk verdiept worden op drie pleinen: het Henri Dunantplein, het Gandhiplein en het Robbert Kochplein.

Volgens Sander van Waveren (CDA) willen bewoners van Overvecht een betere leefbaarheid en minimale geluidshinder. Met de verbouwing wordt dat nu mogelijk.

Mobiele stembussen

Er worden meer mobiele stembureaus ingezet bij de eerstvolgende verkiezingen. De mobiele stembussen moeten ervoor zorgen dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 groter wordt dan die van vier jaar geleden.

Vegan food

Op bijeenkomsten die de gemeente voortaan organiseert, zal minstens de helft vegetarisch en veganistisch zijn. De gemeente streeft er naar om in 2030 klimaatneutraal te zijn; daarbij richt het zich vooral op reductie van het energieverbruik. Met een veganistisch eetpatroon wil de gemeente een grote winst behalen op het gebied van het tegengaan van klimaatverandering.