Het alternatieve ontwerp 'Kasteel Vredenburg met Stadsfontein' is uitgesloten van de verkiezing voor de inrichting van het Vredenburgplein.

De fontein in de vorm van het oude kasteel Vredenburg kwam er na onvrede over de vijf ontwerpen waaruit gekozen kon worden. 

De fontein komt er niet, dit ondanks eerdere toezegging van wethouder Victor Everhardt. Hij zei eerst dat het ontwerp zou worden meegenomen in het uiteindelijke besluit. 

Protest

"Ik weiger het beste van het slechtste te moeten kiezen", zei Wouter van Dam, initiatiefnemer van de fontein. Op De Utrechtse Internetcourant (DUIC) kwamen ook veel negatieve reacties binnen over de vijf ontwerpen.

Van Dam en zijn team laten het er niet bij zitten. Zij zijn een petitie gestart waarmee zij Utrechters oproepen 'nee' te zeggen tegen de vijf bestaande ontwerpen, en 'ja' voor een gelijkwaardige kans voor Kasteel Vredenburg met Stadsfontein.

Opknappen

Het initiatief voor een kunstwerk op het Vredenburgplein komt van ondernemers en omwonenden. Zij willen het plein graag opknappen en vinden daar een kunstwerk goed bij passen.

De vijf ontwerpen zijn door de begeleidingscommissie gekozen uit een lijst van twintig ontwerpen. Deze lijst was samengesteld door externe kunstadviseurs van de gemeente.