OM eist dertien jaar cel in hoger beroep voor doden Utrechtse kaasboer

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft in het hoger beroep dertien jaar celstraf geëist tegen de 47-jarige André F. voor het doden van de 76-jarige Utrechtse kaasboer Kees Witteveen.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot tien jaar cel, na een eis van dertien jaar. De verdachte ging hiertegen in hoger beroep.

Maar het OM stelt dat de verdachte schuldig is aan doodslag op Witteveen op 15 mei 2014 en vindt dat "alleen een lange celstraf recht doet aan de ernst van de feiten en de impact daarvan."

F. zou het slachtoffer in 2014 eerst met een scherp voorwerp hebben geslagen en daarna gewurgd.

Motief

Wat precies het motief of de aanleiding was tot de doodslag, is volgens het OM niet duidelijk geworden. De verdachte zelf ontkent iets te maken hebben met de dood van Witteveen.

De politie verdenkt F. van de dood van Witteveen op basis van aangetroffen kleding van de verdachte. "Deze werd, samen met een telefoon, gevonden in een vuilniszak die met een vuilnisboot op weg was van Utrecht naar Rotterdam", aldus het OM. "Op de aangetroffen kleding van de verdachte zat niet alleen DNA van de verdachte maar ook bloed, huid- en hersenweefsel van het slachtoffer."

Prostituee

Witteveen stond bekend als de kaasboer, omdat hij kaas verkocht in een supermarkt. Daarnaast werkte hij 's avonds als taxichauffeur en bracht hij prostituees naar een tippelzone. 

Witteveen nam een prostituee in huis toen zij haar werk niet meer kon doen, omdat ze zwanger was. Ook haar vriend, de verdachte, kwam bij Witteveen wonen. De kaasboer hielp hem bij het beheer van zijn geld. Er waren volgens een getuige spanningen tussen de twee.

Lees meer over:
Tip de redactie