Na Instituut Blankestijn, blijkt er ook op een tweede Utrechtse middelbare school fraude te zijn gepleegd bij de eindexamens. Het gaat om het Wiskunde A examen van acht havoleerlingen van De Passie in Lunetten.

Zeven van de acht gedupeerde leerlingen zijn vooralsnog gewoon geslaagd, en de andere scholier had het examen ongeacht de wijziging onvoldoende gemaakt.

Volgens Gerard Toonen, bestuurder van De Passie scholengroep, gaat het om een gewijzigd antwoord. Een docent deed wijzigingen om de cijfers op te hogen. "Afgelopen woensdag hebben we de leerlingen met hun ouders bij elkaar gehad om ze te informeren over hun examenuitslagen", zegt Toonen.

De melding bij de onderwijsinspectie werd gedaan door de tweede examinator. "Er bleken na de melding inderdaad onregelmatigheden in het werk te zitten. De antwoorden met aanpassing zijn allemaal met nul punten beoordeeld", legt onderwijsinspecteur Jan-Willem Swane uit. "Leidt dit tot een onvoldoende of willen ze een hoger cijfer, dan mogen ze hem overdoen met behoud van een herkansingsmogelijkheid."

Onderzoek

Na de melding van de onderwijsinspectie heeft Toonen samen met de directeur van de school direct onderzoek gedaan, waaruit bleek dat er inderdaad geknoeid was: "Het is strikt onaanvaardbaar. We hebben met de desbetreffende docent gesproken en hij doet geen werkzaamheden meer voor ons."

Eerder deze week maakte DUIC al bekend dat er was gefraudeerd op Instituut Blankestijn. Ook daar werd na de fraude de docent op non-actief gesteld.