Twee 17-jarigen veroordeeld voor vijf overvallen in Utrecht

Twee minderjarige jongens uit Utrecht en Zeist zijn dinsdag veroordeeld voor het plegen van vijf overvallen, die zij binnen een periode van zes weken uitvoerden in 2016. 

De overvallen vonden plaats in Utrecht, Zeist en Wijk bij Duurstede.

De verdachte uit Utrecht is veroordeeld voor vijftien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs). De jongen uit Zeist is veroordeeld voor achttien maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel.

De rechtbank heeft besloten om hogere maatregelen te nemen dan dat geëist werd door de officier van justitie. De reden hiervoor is de ernst van de gepleegde feiten.

Bijl

De verdachten hebben een buschauffeur, snackbar en supermarkt overvallen in Utrecht. In Zeist hebben zij een poging gedaan tot het overvallen van een coffeeshop, en in Wijk bij Duurstede hebben ze een eetsalon overvallen.

Bij de zes overvallen maakten zij gebruik van een nepvuurwapen en bij twee gevallen ook een bijl. De 17-jarige uit Zeist maakte zich ook schuldig aan openlijk geweld en het verhandelen van gestolen goederen.

Gedragsonderzoeken

De jongen uit Zeist zegt onschuldig te zijn en wil niet meewerken aan de gedragsonderzoeken. Hierdoor ziet de rechtbank geen andere opties dan het opleggen van de zware maatregelen. De jongen uit Utrecht heeft wel bekend en is onderzocht door zowel een psychiater als een psycholoog.

Het advies om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren heeft geleid tot de voorwaardelijke vorm van jeugd-tbs. Hij komt onder streng toezicht te staan en wordt behandeld voor zijn stoornis.

De zaak tegen een derde 19-jarige verdachte is uitgesteld omdat er nog een getuige gehoord moet worden.

Lees meer over:
Tip de redactie