Vragen aan gemeente over opgraving menselijke resten De Meern

Het CDA en Stadsbelang stellen vragen aan het Utrechtse college over de opgraving van menselijke resten onder de Marekerk in De Meern.

Bij de opgraving zijn tientallen skeletten opgegraven en beschadigd. De omgang met de resten wekte bij raadsleden, maar ook bij omwonenden vragen op. 

De resten werden opgegraven bij de herinrichting van het dorpscentrum, in opdracht van de gemeente. Hierbij raakte veel beschadigd. Omdat het werkgebied niet afgeschermd was lagen de botten en schedels op straat. Veel buurtbewoners zijn kwaad over de manier waarop de graafwerkzaamheden verliepen.

De vragen die het CDA en Stadsbelang hebben gesteld gaan onder andere over de vooronderzoeken op archeologisch en historisch gebied, of de aannemer zich heeft gehouden aan de voorwaarden van de vergunningen en wet- en regelgeving, of het college het eens is met hoe respectloos de gang van zaken is verlopen en of de regels hiervoor worden aangescherpt.

Grafzerk

Inmiddels is het terrein afgeschermd door aannemer Van Wijk. De resten bleken afkomstig van een grafzerk uit 1866. De graafwerkzaamheden waren goedgekeurd omdat het alleen om de bovengrond ging en niet werd verwacht dat er iets gevonden zou worden.

Lees meer over:
Tip de redactie