Westerkerk Utrecht wordt muziekpodium en designhotel

De gemeente Utrecht ziet de plannen voor de ontwikkeling van Westerkerk aan de Catharijnekade zitten. Het college heeft een startdocument gepubliceerd dat als leidraad moet gaan fungeren voor de verdere ontwikkeling.

De initiatiefnemers willen de monumentale kerk uit 1891 aan de Catharijnekade en het bijbehorende pand aan de Bergstraat transformeren tot een multifunctioneel gebouw met een designhotel, een muziekpodium en diverse horeca. 

Het designhotel moet het gat vullen tussen een hostel en een hotel. Het plan is om 46 hotelkamers en 80 hostelplekken in gedeelde kamers te bouwen. Iedere kamer zal door een andere kunstenaar worden ingericht. "Het was belangrijk dat de kerk eenzelfde invulling houdt als het van oudsher al was, een ontmoetingsplek", vertelde Hagendoorn.

Het college schrijft dat de kerk een plek voor ontmoeting, ontspanning en opleiding moet worden. "Doelgroepen zijn culturele creatievelingen, zakelijke bezoekers, toeristen, buurtbewoners en winkelend publiek." Ook moeten buurtverenigingen en andere organisaties betrokken worden. 

Muziekpodium

Het voorstel om in de nieuwe kelder van de kerk een muziekpodium te starten wordt ook gewaardeerd door de gemeente. In het startdocument is te lezen dat er onderzocht wordt of er een samenwerking gestart kan worden met EKKO. 

De gemeente gaat samen met de initiatiefnemers een bijeenkomst organiseren om omwonenden en andere belanghebbenden verder te raadplegen over het plan. Ook zullen de initiatiefnemers een aanvraag indienen voor wijziging van het bestemmingsplan en voor een omgevingsvergunning.

Lees meer over:
Tip de redactie