Er komt volgend voorjaar een kunstwerk op het Vredenburgplein. Vrijdagmiddag zijn vijf ontwerpen bekendgemaakt.

Samen met een aantal ambtenaren, kunstadviseurs en andere betrokkenen heeft wethouder Viktor Everhardt de digitale stembus geopend. Het ontwerp van het kunstwerk met de meeste stemmen wordt uiteindelijk gekozen.

Het initiatief voor een kunstwerk op het Vredenburgplein komt van ondernemers en omwonenden. Zij willen het plein graag opknappen en vinden daar een kunstwerk goed bij passen.

De vijf ontwerpen zijn door de begeleidingscommissie gekozen uit een lijst van twintig ontwerpen. Deze lijst was samengesteld door externe kunstadviseurs van de gemeente.

Stemmen

In de begeleidingscommissie zitten twee scholieren van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Nina Matiouchkov en Maarten Trietsch vinden het belangrijk dat jongeren meedenken over een kunstwerk: zij zijn immers degenen die hier over dertig jaar nog rondlopen. De komende weken gaan de twee zo veel mogelijk scholieren proberen over te halen om te stemmen. Dit gaan ze doen via sociale media en door langs te gaan op andere middelbare scholen.

Ook wethouder Everhardt hoopt dat veel mensen hun stem gaan uitbrengen. Hij gaf nog een tip: "Kom voor je gaat stemmen naar het Vredenburgplein en laat je daar inspireren voordat je een definitieve keuze maakt."

Op www.cu2030.nl/kunst zijn de ontwerpen te zien. Stemmen kan tot en met zondag 18 juni. Na 20 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.