Een officier van justitie is tientallen pagina's met zeer gevoelige informatie uit een geruchtmakend strafdossier op straat verloren. Er gaan kopieën van de documenten rond in Utrecht.

Een anonieme bron speelde de originele stukken door aan De Utrechtse Internetcourant (DUIC). 

Het gaat om handgeschreven verslagen van afgeluisterde gesprekken en uitwerkingen van observaties over een grote drugszaak waar vier leden uit één gezin, de Utrechts-Marokkaanse familie G., bij betrokken zijn. In de verslagen die de officier is kwijtgeraakt wordt uitgebreid gesproken over de handel van drie mannen van het gezin. 

Namen van de verdachten, adressen, telefoonnummers en reisgegevens liggen op straat. 

Aanhoudingen

De gezinsleden zitten momenteel vast op verdenking van grote drugshandel, witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie. Ze werden op 21 februari dit jaar aangehouden.

Aanvankelijk was de vrouwelijke verdachte geschorst, maar zij is weer opgepakt nadat zij de voorwaarden van de schorsing had overtreden.

De verdachten hebben geen regulier inkomen, maar uit de documenten blijkt wel dat ze juwelen, telefoons, vuurwapens, drugs en grote hoeveelheden geld bezitten. 

Excuses

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een schriftelijke verklaring gereageerd. "Dit had niet mogen gebeuren. De betreffende officier van justitie heeft zich dit zeer aangetrokken en is hier op aangesproken door haar leidinggevende. Zij zal de advocaten van de verdachten en de rechtbank hierover berichten en excuses aanbieden."

Volgens advocaat Anis Boumanjal, die een van de verdachten bijstaat, gaan de documenten van hand tot hand in de Utrechtse wijk Overvecht. "De privacy van mijn cliënt is in erge mate geschonden. Ik ga uiteraard niet uit van kwade opzet maar er is zeker sprake van veronachtzaamheid."

Boumanjal gaat met de cliënt de vervolgstappen en consequenties bespreken en hierover de rechtbank berichten. De volgende zitting is op 15 augustus. De eerste zitting was op 24 april.