82.000 euro opgehaald voor restauratie Domkerk

De crowdfunding ‘Draag de Dom’, op CrowdAboutNow, is geslaagd. Ruim 82.000 euro is opgehaald voor de restauratie van de Domkerk, deel van de totale kosten van 1.6 miljoen euro. 

Vooral de ornamenten van natuursteen op het dak zijn toe aan een opknapbeurt. Daarnaast bestaan de werkzaamheden uit het herstel van baksteen- en natuursteenwerk, metalen torenbekroning op het dak, herstel van dakbedekkingen, stukadoorswerk, tegelwerk, schilderwerk en metsel- en voegwerk.

Ook de luchtbogen op het dak worden onder handen genomen. De restauratie moet tussen dit jaar en 2022 plaatsvinden. De laatste grote restauratie van de Domkerk eindigde in 1988.

Ruim driehonderdvijftig donateurs maakten een gemiddeld bedrag van €233,- over. De gulle gevers onder deze donateurs worden op verschillende manieren ‘beloond’: zo was er in september een diner in de Domkerk en konden een aantal donateurs die meer dan honderdvijftig euro hadden geschonken vorige week abseilen in de kerk.

Totale kosten

De totale kosten voor de restauratie komen uit op €1.645.000. Daarin investeren onder andere de Provincie Utrecht, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en bedrijven zoals Rabobank Utrecht.

De eigen bijdrage van de Domkerk kwam neer op zo’n €400.000, waarvan ruim €200.000 bij elkaar gespaard is en €100.000 gedekt wordt door fondsen en stichtingen. Voor de overgebleven €100.000 wordt een beroep gedaan op donateurs.

Lees meer over:
Tip de redactie