Familie kankerpatiënt doneert 800.000 euro aan UMC voor onderzoek

De familie van een patiënt met een zeldzame vorm van eierstokkanker heeft 800.000 euro aan het UMC Utrecht gedoneerd om onderzoek te doen naar een geschikte therapie. 

Door de zeldzame vorm van de kanker is geen geld beschikbaar voor onderzoek.

Gynaecologisch oncoloog Ronald Zweemer van het UMC is blij met de donatie van de familie Van Esch voor onderzoek naar de zeldzame granulosaceltumor. Hij start deze week met een team dat de komende vijf jaar de tumor gaat ontleden en op zoek gaat naar een remedie.

"Door deze privégift kan ik alle krachten bundelen: geld, patiënten en onderzoekers."

Bekendheid

De familie heeft via de Vrienden UMC Utrecht Het GranulosaFonds Philine van Esch opgericht. De familie heeft de schenking gedaan omdat ze het erg belangrijk vindt dat er meer bekendheid komt voor de zeldzame kankersoort.

"Natuurlijk hoop ik dat ik zelf ook nog baat kan hebben bij de uitkomsten van het onderzoek", voegt Van Esch toe. "Maar het voelt sowieso goed om betekenisvol voor andere vrouwen te kunnen zijn."

Eierstokkanker is een kwaadaardige aandoening in één of beide eierstokken. Jaarlijks wordt deze kankervorm bij ongeveer 1100 vrouwen in Nederland vastgesteld. Slechts 2 procent van hen heeft een granulosaceltumor, wat neerkomt op zo’n 20 vrouwen per jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie