De Utrechtse Dom Tower Dementors zijn sinds zondag officieel de beste zwerkballers van Nederland. 

In de laatste wedstrijden van de Dutch Quidditch League maakten ze aartsrivaal North Sea Nargels in het Amsterdamse Bos met een score van 130 tegen 40 op eigen grond in.

Zwerkbal, of Quidditch, zoals de beoefenaars het noemen, is een sport gebaseerd op de bekende Harry Potterboeken van schrijfster J.K. Rowling. De sport is een soort combinatie van trefbal, rugby en handbal.

Als extra handicap hebben de spelers nog een stok tussen de benen – die dient als bezemsteel, waarop de hoofdpersonen in de boeken rondvliegen. Elk doelpunt is tien punten waard en het team dat de bal van de ‘snitch’, een neutrale speler, afpakt, haalt nog eens dertig punten binnen.

Ajax-Feyenoord

Volgens coach Nick van Klaveren was de wedstrijd van afgelopen zondag wel een beetje de "Ajax-Feyenoord van Quidditch".

Voor de Utrechtse zwerkballers is de overwinning de officiële kroon op een jaar lang hard werken, zegt hij. "We hadden al aardig wat onofficiële overwinningen binnen en haalden eerder dit jaar de kwalificatiewedstrijd voor de Europese Quidditch Cup in Mechelen. Helaas deden we het daar niet zo heel indrukwekkend."

Quidditch

De sport is tot nog toe minder populair dan de befaamde boeken: aan de Nederlandse competitie deden vier van de zes Quidditch Nederlandse teams mee. Naast de Utrechters streden ook teams uit Amsterdam, Wageningen en Rotterdam om de bokaal.

De beker die nu bij Nick van Klaveren op de kast staat, brengt goede hoop voor de toekomst: "We moeten deze titel nu natuurlijk verdedigen in de komende competities, hopelijk tegen meer teams."