Om de opgeknapte muziektent in Park Lepelenburg is de getekende panorama van de stad Utrecht vrijdag onthuld door burgemeester Jan van Zanen. 

De nieuwe panorama, die boven de oude uit 1859 hangt, brengt de veranderingen van de stad in beeld.

De panorama is getekend door negen tekenaars. Ronald van der Heide, een van hen, heeft het deel van Hoog Catharijne op zijn naam staan. "Een panorama tekenen is zó ingewikkeld dat het fijn is dat je dit project samen met een groep kan doen", vertelt hij na de onthulling.

Hij is een aantal dagen bezig geweest met het tekenen van zijn deel. "Je moet alles in perspectief tekenen en dat is best moeilijk. Ik ben het hele stuk afgefietst en heb van iedere tien meter een foto gemaakt en aan elkaar geplakt, om zo alle details vast te leggen."

De oude panorama, in 1859 getekend door Jan Bos, is dertien jaar geleden aangebracht op de muziektent. "Zelfs voor muziektenten geldt: niet alleen het oor, maar het oog wil ook wat", aldus burgemeester Van Zanen tijdens de onthulling.

De oude panorama is gerestaureerd en de nieuwe panorama is vanaf nu voor het eerst zichtbaar op de opgeknapte muziektent. De panorama’s zijn boven elkaar te zien en brengen de veranderingen in de stad Utrecht vanaf 1859 in beeld.

Burgemeester Jan van Zanen sprak bij de opening

Burgemeester Jan van Zanen sprak bij de opening
Burgemeester Jan van Zanen sprak bij de opening
Foto: DUIC/Marlot van den Berg