Komend weekend worden er tropische temperaturen verwacht. Tijd om wat verkoeling te zoeken bij het water. Waar kan je buiten zwemmen in Utrecht? DUIC zocht het uit.

Natuurlijk kan je in de Oudegracht springen voor verkoeling, maar dat wordt niet aangeraden in verband met de waterkwaliteit. Ook de singels zijn geen officiële zwemplekken.

Bij de Munt zijn jaarlijks honderden zwemmers te vinden. Dat is niet verboden, maar is ook geen officieel zwemwater. Ook in de rest van het Merwedekanaal zijn genoeg zwemmers te vinden. Bij de Veilinghaven kun je in het gras zitten en in het water springen.

Er zijn een paar officiële zwemwaterlocaties, goedgekeurd door de Provincie Utrecht, in de gemeente. Ook op zwemwater.nl, een website van de overheid, staan de goedgekeurde buitenzwemplekken aangegeven. Bij deze locaties wordt het water regelmatig getest.

Strijkviertel

Strijkviertel is een plas gelegen langs het industriegebied Strijkviertel in Vleuten-De Meern, nabij de A12. De plas, met strand en ligweiden, is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen.

Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas ligt tussen Vleuten en het gebied Haarrijn, ten oosten van de Maarssenseweg, vlakbij de noordpunt van het Leidsche Rijn Park. In het afgeschermde gedeelte aan de noordelijke oever van de oostplas kan men veilig zwemmen. Er is een zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met sport- en speelvoorzieningen.

Voorveldse Polder

De Speelvijver Voorveldsepolder ligt aan de oostelijke rand van Utrecht net ten westen van de snelweg A27. De kleine vijver ligt in een parkachtig gebied waarin een aantal sportfaciliteiten, zoals een manege en een tennispark aanwezig zijn. De gemeente Utrecht is de beheerder van de locatie. Het zwemgedeelte ligt aan de zuidkant van de vijver. Er is een zandstrandje van ca. 30 meter lang.

Zwembad De Krommerijn

Met een modern 50-meter wedstrijdbad kan er flink gesport worden binnen, maar op een mooie zomerdag is het grasveld ook zeer geschikt voor sport en spel. Er is ruimte om te volleyballen of voetballen en zijn er buitenrecreatiebaden. Er is ook een peuterterrein aanwezig met een peuterbad. Daarnaast is het grasveld ook heerlijk om op te liggen.

Maarsseveense plassen

Hoewel de Maarsseveense plassen net buiten de gemeente Utrecht is, wordt deze locatie veel bezocht door Utrechters. Er zijn verschillende ligweiden waar gratis gezwommen kan worden. Ook is er een betaald strandbad waar meerdere voorzieningen te vinden zijn.

Down Under

Ook net over de gemeentegrens. Er is een kindvriendelijk strandbad, maar er kunnen ook allerlei activiteiten ontplooid worden als: wakeboarden, paintballen en voetgolfen. Op warme dagen, zoals vandaag, wordt er entree geheven en is er toezicht aanwezig.

De Kikker

Niet ver van de Maarsseveense Plassen ligt zwemplas De Kikker. Een klein buitenzwembad in de buurt van Groenekan naast Fort Ruigenhoek. Er zijn diverse voorzieningen als omkleedruimtes en toiletten aanwezig. NB: een dagkaart kopen is niet mogelijk bij De Kikker. Je betaalt eenmaal 15 euro. Daarmee heb je vervolgens een week lang toegang tot de faciliteiten.