Tegen twee mannen die worden verdacht van hulp bij de liquidatie van Aziz Anzi in september 2015 zijn straffen geëist van twaalf en achttien jaar cel. 

De officier van justitie eiste dat woensdag voor de rechtbank in Utrecht.

De twee zouden het slachtoffer naar de plek hebben gelokt waar hij in zijn auto werd doorzeefd met kogels. Dat gebeurde op 19 september 2015 op een parkeerplaats bij De Meern naast de snelweg. Anzi zat in zijn auto te wachten toen een man uit een andere auto sprong en hem onder vuur nam.

Veel mensen daar hebben de schietpartij gezien, ook omdat er net een touringbus stond. Volgens de officier was het risico groot dat andere mensen werden geraakt. Ook was de impact groot op mensen die nog probeerden het ''kapot geschoten" slachtoffer te helpen. Anzi werd geraakt door veertien kogels.

Crimineel

De aanklager gaat uit van een voorbereide aanslag in het criminele milieu, hoewel niet precies duidelijk is waarom Anzi is vermoord. Waarschijnlijk ging het om een conflict over geld. De schutter zelf is nog steeds niet gevonden.

Tegen de 27-jarige Julian S. werd de hoogste straf geëist. Hij onderhield volgens de aanklager het contact met het slachtoffer en maakte de fatale afspraak. De 31-jarige Roger A. zou een baken met gps hebben geplaatst onder de auto van Anzi, zodat hij gevolgd kon worden. Beiden beriepen zich op hun zwijgrecht. De politie kwam de verdachten op het spoor via de signalen van het baken en hun telefoons.

De straf tegen S. is hoger, omdat hij volgens de officier een medepleger is van de moord. A. had een ondergeschikte rol en wordt medeplichtigheid verweten.