Bond van Wetsovertreders wil Utrechtse gemeenteraad in

De Bond van Wetsovertreders (BWO) wil volgend jaar meedoen aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen, onder de naam BWO Lokaal. 

De partij wil opkomen voor de belangen van ex-gedetineerden en mikt op twee zetels.

De kandidaten worden gezocht onder ex-gedetineerden. "Alleen ex-gedetineerden met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) mogen in de raad komen", vertelt BWO-voorman Pieter Vleeming. 

Een oud-gedetineerde die eind jaren tachtig vast heeft gezeten voor poging tot moord, staat bovenaan de kandidatenlijst voor de raad in Utrecht. Wie de kandidaat is, kan Vleeming nog niet vertellen.

Terugkeer

De bond zal zich voornamelijk inzetten op resocialisatie van ex-gedetineerden. De BWO vindt dat ex-gedetineerden te veel van het kastje naar de muur worden gestuurd. 

"Er moet meer gedaan worden om hen te begeleiden naar een terugkeer in de maatschappij", zegt Vleeming. Hij wil niet alleen in de Utrechtse gemeenteraad zetels veroveren, maar ook in die van Amsterdam en Rotterdam.

Boetes

Naast de terugkeer voor ex-gedetineerden richt de organisatie zich ook op het verlagen van boetes. "Voor zo’n klein vergrijp als het laten liggen van hondenpoep staat een absurd hoge boete van 150 euro." Dat moet volgens Vleeming lager, net zoals de boetes voor verkeersovertredingen.

In september wil de BWO de kandidatenlijst op orde hebben en zich inschrijven bij de Kiesraad. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018.

Lees meer over:
Tip de redactie