Gemeente start proef huurkorting voor Utrechters met lage inkomens

Inwoners van Utrecht met een U-pas, een laag inkomen en een hoge huur kunnen vanaf 1 september korting krijgen op hun huur. De korting kan oplopen tot honderd euro per maand.

Utrecht is de eerste gemeente in Nederland die op deze manier een proef met lastenverlaging uitvoert. Huurderorganisaties Mitros, Portaal, BO-Ex, SSH en GroenWest hebben de handen met de gemeente ineen geslagen voor huurders met een laag inkomen.

De huurders moeten een U-pas hebben: een gratis pas voor inwoners met een inkomen tot 125 procent van het wettelijk sociaal minimum.

"Voor Utrechters met een laag inkomen is het niet altijd eenvoudig om rond te komen. Een hoge huur helpt daar niet bij. Er zijn allerlei redenen waarom mensen moeite hebben om hun huur te betalen. Zo kan hun inkomen gedaald zijn of huren ze een te dure woning", laat de gemeente weten.

Korting

Huishoudens met één of twee personen kunnen korting krijgen bij een kale huur tussen de 592,55 en 710,68 euro. Meerpersoonshuishoudens bij een kale huur tussen de 635,05 en 710,68 euro. De korting kan oplopen tot zo’n honderd euro per maand, het gemiddelde wordt verwacht op zo’n zestig euro. De verwachting is dat drieduizend Utrechters kunnen gaan profiteren van de huurkorting.

Huurders van de genoemde corporaties krijgen de komende weken een brief waarin de voorwaarden staan om in aanmerking te komen voor de korting. Deze wordt verstuurd door het U-pasbureau. 

Armoedeaanpak

De gemeente steekt twee miljoen euro in de proef in het kader van de vernieuwde armoedeaanpak. De wooncorporaties investeren hier bovenop nog 1,5 miljoen euro. De proef duurt twee jaar en wordt bij positieve evaluaties en resultaten voortgezet.

Vanaf begin vorig jaar kunnen mensen met een laag inkomen geen huurwoning meer accepteren die niet past bij hun inkomen. Hiervoor was dat wel mogelijk en kregen huurders op bijstandsniveau een compensatie voor hun hoge huurkosten uit het Woonlastenfonds. Dit fonds wordt nu afgebouwd.

Gedaald 

Uit de laatste vastgoedcijfers van het Kadaster blijkt dat het aantal verkochte woningen in Utrecht het afgelopen jaar gedaald is met bijna 14 procent. In het merendeel van de provincies is sprake van een stijging, afgezien van Utrecht, Noord Holland, Groningen en Drenthe.

Lees meer over:
Tip de redactie