Utrecht eerste gemeente met voorstel omgevingsvisie voor hele stad

Utrecht is de eerste gemeente in Nederland met een omgevingsvisie. Daarin wordt het gemeentelijke beleid in begrijpelijke taal uiteengezet. De visie wordt in juli aan de raad voorgelegd.

Met een omgevingsvisie moet ruimtelijk beleid beter toegankelijk worden en is ruim de helft van de beleidsnota’s geschrapt.

In 2019 zal in Nederland de Omgevingswet ingaan, waardoor elke gemeente de regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening en regelgeving moet vereenvoudigen. Hiermee moet het voor belanghebbenden gemakkelijker worden om te voldoen aan het gemeentelijk beleid.

Utrecht is nu de eerste met het voorstel. "De eerste omgevingsvisie voor de stad Utrecht bevat actueel, overkoepelende en integraal ruimtelijk beleid voor diverse beleidsvelden", aldus de gemeente in een reactie. De gemeente was de visie al een tijdje aan het verkennen onder meer in Vleuten-De Meern.

Paraplu

Voor het Beurskwartier en de Merwedekanaalzone worden ook omgevingsvisies opgesteld en onder de paraplu van Omgevingsvisie Utrecht gebracht.

Lees meer over:
Tip de redactie