100-jarig jubileum op de Lapjesmarkt in Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen bracht zaterdagochtend een bezoek aan de kraam van familie de Vries op de Breedstraat. Zij staan al honderd jaar met de kraam op de Utrechtse Lapjesmarkt.

Het was een grote verrassing voor de 74-jarige Greet de Vries en de 76-jarige Eddy de Vries. Burgemeester Jan van Zanen kwam speciaal naar de Lapjesmarkt om de familie te feliciteren met het honderdjarig jubileum.

Greet en Eddy bestieren samen, met hulp van kinderen en kleinkinderen, al meerdere decennia de kraam. Daarvoor waren het de ouders van Greet, Kees en Rien, die de leiding hadden over de fourniturenkraam. Kees de Vries schreef zich in 1917 in het marktregist­er en sindsdien staat de familie op de markt.

Rob van der Spek, kl­einzoon van Kees en Rien de Vries, vertelt op de Facebookpagina van de Lapjesmarkt over hun vaste stek voor café Marktzicht. "Er is geen mooiere plek op zaterdagochtend dan de lapjesmarkt. Ik heb er dierbare herinneringen aan." 

Korte toespraak

"Zoals de zenuwslopende zaterdag van 25 ju­ni 1988, de dag van de EK finale. Wat du­urde de markt toen lang! In het café war­en radio-interviews over Marco van Basten. Ik werd ook gevraa­gd omdat ik met Marco bij UVV voetbalde. Dat ging niet he! Want de kraam stond vol."

De burgemeester hield zaterdagochtend een korte toespraak, er werd gezongen en taart genuttigd. Ook krijgen alle klanten korting.

Lees meer over:
Tip de redactie