Overzicht: Utrecht bouwt nieuwe stadswijk in de Merwedekanaalzone

De Merwedekanaalzone, ongeveer zestig hectare groot, is een stadswijk aan het worden met tienduizend woningen en diverse voorzieningen. Een overzicht van alle werkzaamheden. 

In het gebied worden vooral koop- en huurappartementen, maar ook eengezinswoningen gebouwd. De tippelzone verdwijnt en er komen scholen, winkels en bedrijven. De transformatie gaat volgens de gemeente nog duren tot 2030.

De nieuwe wijk ziet er als volgt uit.

1. City Campus Max

Het Max-complex bestaat al en heeft drie torens met in totaal bijna duizend woningen. De woningen zijn voor studenten van universiteiten en hbo-opleidingen in Utrecht en mensen die daar twee jaar gelden zijn afgestudeerd. In de twee hoge torens met 22 verdiepingen zitten huurwoningen.

De kleine toren van vijftien verdiepingen heeft 261 koopappartementen. Onder het gebouw bevindt zich ongeveer 2.700 vierkante meter commerciële ruimte. De winkels Coolblue en Subway zijn er gevestigd.

2. Lux et Pax

Lux en Pax zijn twee panden met drie woonunits langs het Merwedekanaal. In totaal zijn er 97 huurappartementen in Lux (vrije sector), 106 huurappartementen (sociale huur) en 54 koopappartementen in Pax. Met deze woningen willen de initiatiefnemers inspelen op de behoeften aan betaalbare binnenstedelijke woningen voor starters.

3. Tippelzone

De tippelzone aan de Europalaan gaat verdwijnen. Het Utrechts college heeft besloten dat woningbouw de voorkeur krijgt boven de prostitutiezone in het gebied.

De zone moet uiterlijk 1 januari 2020 weg zijn en de nieuwe plek moet dan in gebruik genomen kunnen worden. Er zijn momenteel vijf kansrijke gebieden voor de tippelzone. Welke dit zijn, is nog niet bekend.

4. Deelgebied Immo Selekt

Gebouwenbeheerder Immo Selekt wil studenten- en starterswoningen en vrije sector-appartementen realiseren, in combinatie met detailhandel en andere voorzieningen. Dit bedrijf was een van de belanghebbenden bij de verhuizing van de tippelzone. Nu de gemeente besloten heeft dat de prostituees ergens anders een werkplek krijgen, kan het bedrijf verder gaan met de plannen.

5. De Stadstuin

De Stadstuin is begonnen als een concept gericht op startende en zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf (MKB). In het pand kunnen verschillende type ondernemers met elkaar in contact komen en netwerken. Het gebouw is voor iedereen toegankelijk en heeft een publiek karakter.

6. Nieuwe stadswijk Merwedekanaal

Op dit oude Defensieterrein moeten zo'n 450 tot 550 energiezuinige woningen komen: koop- en huurappartementen en eengezinswoningen. In 2014 ondertekende de toenmalige minister Stef Blok (Wonen) en wethouder Isabella de aankoopovereenkomst van het gebied. De grond in het gebied was ernstig vervuild en moest gesaneerd worden. Er was ook kans dat er explosieven lagen; een gedeelte van het terrein is flink gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De volledige saneringsoperatie is bijna afgerond.

7. Binnenhaven Wilhelminaweg

Aan de oever van het Merwedekanaal komt een nieuw havencomplex. Het plan Wilhelminawerf omvat vier appartementengebouwen met totaal 167 appartementen, een parkeerterrein op eigen gebied, een haven met aanlegsteiger en een horecapaviljoen met twee appartementen. De plannen hebben in juni en juli 2015 ter inzage gelegen. Hier zijn zo'n vierhonderd zienswijzen voor ingediend. Het merendeel hiervan kwam van leden van roeiverenigingen. Zij trainen op het Merwedekanaal en willen niet dat de veiligheid tijdens trainingen in het geding komt. Het project zit nu nog in de ontwikkelingsfase.

8. Eneco hulpwarmtecentrale

In overleg tussen Eneco en gemeente wordt onderzocht of de functie van de hulpwarmtecentrale voor stadsverwarming aan de Kanaalweg aangepast kan worden waardoor ruimte ontstaat voor ontwikkelingen in de omgeving. Er zijn nog geen definitieve plannen.

9. Villa Jongerius

Villa Jongerius is een rijksmonument en heeft sinds de restauratie in 2013 veel aandacht gekregen. De villa stamt uit de jaren dertig en is gebouwd door de ondernemer Jan Jongerius. Nu vertelt de villa het verhaal van de familie die in het huis heeft gewoond. Het pand is ook te huur voor evenementen.

Lees meer over:
Tip de redactie