Bewoners Binnenstad en Noord-Oost oordelen meest positief over hun wijk

Utrechters uit de Binnenstad en Noord-Oost zijn het meest positief over de wijk waarin ze wonen. Inwoners geven hun buurt gemiddeld een 8 als rapportcijfer.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Utrecht Monitor van de gemeente Utrecht waarin allerlei statistieken over de stad worden gepubliceerd.

Utrechters in Overvecht zijn het minst positief over hun wijk. Zij geven hun buurt gemiddeld een 4,9 als rapportcijfer. Ten opzichte van 2015 zijn er nu meer inwoners die willen verhuizen uit hun eigen buurt, namelijk 17 procent, ten opzichte van 15 procent in 2015. Dit geldt met name voor bewoners van Overvecht. 

Over het algemeen zijn Utrechters echter tevreden met de buurt waarin ze wonen. Gemiddeld krijgt deze een rapportcijfer van 7,1. Dit cijfer is door de jaren heen redelijk constant gebleven.

Woning

Over hun woning zijn vooral de inwoners van Leidsche Rijn (8,1) en Vleuten-De Meern (8) positief. Overvecht is de enige wijk in Utrecht waar de bewoners hun woning beoordelen met een gemiddeld cijfer onder de 7. Zij gaven een 6,7. Dit komt vooral door de lage tevredenheid over de sfeer en de onderhoud van de huizen.

Er zit echter wel een verschil in tevredenheid tussen huurders en huiseigenaren. Bewoners die hun woning huren via een particuliere verhuurder geven hem een 7,1, bewoners die huren via een corporatie een 6,8 en eigenaren van een koopwoning een 8. 

Huurders zijn vooral minder tevreden dan huiseigenaren wanneer het gaat om de grootte van hun huis en het onderhoud.

Lees meer over:
Tip de redactie