Het Utrechts Archief heeft vandaag een bijzondere kleurenfoto gepubliceerd van de bevrijding van Utrecht op 7 mei 1945. De foto is gemaakt vanuit een appartement aan de Biltstraat van waaruit ook meerdere al bekende filmbeelden werden gemaakt. 

De eerste tekenen van de langverwachte bevrijding kwamen voor Utrecht op 2 mei 1945, toen de geallieerden voedselpakketten afwierpen boven Lage Weide. Maar de intocht van de bevrijders liet op zich wachten. Pas op 7 mei 1945 was het zo ver: Canadese en Britse troepen trokken over de Bilstraat de stad binnen, verwelkomd door een dolblije menigte.

In de middag van 7 mei 1945 kwamen de mannen van de 146e Infanterie Brigade van het eerste Canadese legerkorps, de Polar Bears en de leden van de 49e Britse Infanterie Divisie aan in Utrecht. Utrecht was vanaf dat moment een zee van oranje en rood-wit-blauw. Burgemeester Ter Pelkwijk keerde terug naar het stadhuis en verwelkomde de bevrijdingstroepen.

De foto is gemaakt op precieze dezelfde plek aan de Biltstraat ter hoogte van de Oosterspoorweg als waar ook meerdere zwart-wit filmbeelden zijn gemaakt. Door de kleurenfoto gaan die filmbeelden nog meer leven.