Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei in Utrecht.

Overdag worden bij verschillende begraafplaatsen en monumenten kransleggingen gedaan. 

De eerste bloemen worden om 10.40 uur in het Rosarium bij de 'zwerfkei' gelegd. Hier worden de tien gevallenen van de Binnenlandse Strijdkrachten op 7 mei 1945 herdacht. Om 11.00 uur zijn kransleggingen bij begraafplaats Sint Barbara en het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis (Nieuwegracht 92, ingang bij Magdalenastraat). 

Om 13.00 uur is een kranslegging bij de Israëlitische Begraafplaats.

Open Joodse Huizen

Diverse locaties | 11.00 – 18.00 uur | gratis

Op verschillende plekken in de stad kun je kijken in joodse huizen met een verhaal. Je kunt onder andere terecht bij IJssalon Vorst aan de Prins Hendriklaan, aan de Bergstraat, het Servaasbolwerk en op de Vismarkt.

Op Hoogt 10 woonde tussen 1940 en 1942 de joodse actrice en cabaretière Alice Dorell. In 1942 werd ze vermoord in Auschwitz. Op 4 mei kun je in 't Hoogt kijken het luisteren naar haar levensverhaal.

Dodenherdenking Utrecht 2017

Domplein | 19.30 – 20.30 | gratis

Het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking organiseert op donderdag de plechtigheid op en rond het Domplein. Om 19.30 uur vertrekt een stille tocht vanaf  de hoek Pieterskerkhof/Achter Sint Pieter naar het Domplein. Het Klokkenluidersgilde zal daarna de grootste klok van de Domtoren, de Salvator, luiden.

Om 20.00 uur is het twee minuten stil, waarna burgemeester Jan van Zanen een korte toespraak zal houden en er een defilé langs het monument volgt. Dit jaar legt burgemeester Van Zanen de eerste krans met de Utrechtse verzetsheld Ernst Verloop.

Herdenkingsconcert

Domkerk | 20.30 – 21.30 uur | gratis (maar beperkt plek)

Na de herdenking op het Domplein volgt aansluitend het herdenkingsconcert in de Domkerk. Harpist Remy van Kesteren en zijn band zullen daar optreden. 

Herdenkingsconcert Studievereniging Hucbald

Jacobikerk | 21.00 uur | Gratis

In de Jacobikerk verzorgen studenten muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht een herdenkingsconcert. Onder leiding van Ruben Smits wordt het requiem van Wolfgang Amadeus Mozart uitgevoerd door een gelegenheidskoor en -orkest.

Theater na de Dam

Stadsschouwburg Utrecht en Het Huis Utrecht | vanaf 19.00 uur | vanaf 5 euro

Theatermakers en artiesten zetten zich door heel Nederland in om de avond van extra betekenis te voorzien onder de noemer Theater na de Dam. Meer dan tachtig voorstellingen, die ieder betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog, zullen gelijktijdig spelen tijdens deze achtste editie van Theater na de Dam.

In Utrecht is Theater na de Dam een gezamenlijk initiatief van Theater Utrecht, Theater Kikker, DOX, Stadsschouwburg Utrecht en Het Huis Utrecht. Er vinden drie voorstellingen plaats in de Schouwburg en één in Het Huis Utrecht.