De Westerkade is van 15 mei tot en met 2 juni weer afgesloten voor fietsers en ander verkeer. De eerder geplande werkzaamheden van netbeheerder Stedin worden dan uitgevoerd. Winkeleigenaren zijn niet te spreken over de communicatie met Stedin.

Door een misverstand over de verleende vergunning bij de gemeente konden de geplande werkzaamheden begin maart niet doorgaan. "Nu hebben we de juiste vergunning aangevraagd en die is – als het goed is – in orde", vertelt woordvoerder Franc de Korte van Stedin.

Voor de aanleg van de Uithoflijn moet Stedin een elektriciteitskabel leggen vanaf de Jutfaseweg onder het water van de Vaartsche Rijn door naar de Westerkade. De kade is dan tweeënhalve week helemaal afgesloten. "Ik weet heus wel dat het moet gebeuren, maar de communicatie verloopt niet goed", vertelt eigenaresse van Kinderwinkel Westerkade Kor van der Kooij.

Over de werkzaamheden zouden de bewoners en ondernemers tijdig ingelicht worden, zodat bijvoorbeeld leveranciers ingelicht konden worden. Volgens Van der Kooij is dit niet gebeurd: "Vandaag heb ik pas de brief ontvangen. Bij de laatste geannuleerde afsluiting heb ik zelfs  flyers gemaakt om mijn klanten te informeren, maar deze konden uiteindelijk de prullenbak in."

Frustraties

De frustraties over de miscommunicatie met Stedin zitten Van der Kooij hoog. "Ze communiceren niet goed met ons. We hebben nog zo veel vragen, maar ze komen niet met antwoorden. Ik voel me gepasseerd. Het liefst nodig ik hen uit op de koffie, om over dingen te praten waar niet goed over na is gedacht."

Zo vraagt ze zich af waarom de werkzaamheden gepland zijn in een periode met een feestdag, waardoor de werkzaamheden nog langer duren en hoe het kan dat de boormachine voor de verloskundige komt te staan. "Hun werk is het luisteren naar kinderhartjes en dat wordt verstoord door een boormachine die voor de deur staat."

Bereikbaarheid

De afsluiting zal tweeënhalve week duren. Stedin wil de bereikbaarheid van de kade zo goed mogelijk houden. Er komt daarom tijdelijk tweerichtingsverkeer op de Vaartsestraat, van de Bleekstraat tot de Jeremiestraat. Ook verkeersregelaars zullen aanwezig zijn om het verkeer om te leiden.

Leveranciers kunnen laden en lossen vanaf de Catharijnesingel en de Westerkade oprijden tot de Singelsteeg. In de eerste week kan er geluidsoverlast ontstaan door graaf- en boorwerkzaamheden.