De gemeente wil de Oosterkade en Westerkade aantrekkelijker maken, nu het gebied rond de kades (Ledig Erf, Rotsoord en station Vaartsche Rijn) de laatste jaren ook flink zijn opgeknapt. 

Door de recente ontwikkelingen in het gebied worden de straten langs de Vaartsche Rijn een stuk intensiever gebruikt dan voorheen.

De kades worden daarom opnieuw ingericht waarbij voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen en de historische identiteit wordt versterkt. Hiermee moeten de kades hun rol als 'poortgebied' van de binnenstad beter vervullen.

Langs de kademuren komen kadestroken met bomenrijen. Op beide kades zal naast de kadestroken het rijdgedeelte voor fietsers in twee richtingen en auto- en vrachtverkeer in één richting komen.

Impressie van de toekomstige Oosterkade (foto: Gemeente Utrecht). 

Conceptplan

"Het rijdgedeelte is van de kadestrook visueel gescheiden door een afwateringslijn en/of afwijkend bestratingspatroon. Kadestrook en rijdgedeelte liggen op dezelfde hoogte waardoor de ervaring van een kade versterkt wordt en er flexibel gebruik mogelijk is. Autoverkeer is hierdoor ook te gast", zo schrijft de gemeente in het conceptplan.

Voor de herinrichting heeft de gemeente al samen met bewoners meerdere bijeenkomsten georganiseerd, aanstaande 9 mei is het eerstvolgende gesprek met de buurt.

Impressie van de toekomstige Westerkade (foto: Gemeente Utrecht).