Het afval in een steeg bij de Mariastraat in de Utrechtse binnenstad staat al enkele dagen metershoog. Volgens Richard den Hartog, eigenaar van Café 't College, schiet de gemeente Utrecht tekort in het ophalen van het afval. 

De eigenaar van de zaak vertelt waar volgens hem het probleem in zit: "Je sluit een contract af waarin staat dat de gemeente het vuil drie keer per week komt ophalen, maar als een van die dagen een feestdag is komen ze niet tenzij je extra betaalt." 

Dit is een van de redenen dat Café 't College, Stairway en Café-Restaurant Uitspanning Boslust zo’n twee jaar geleden overgestapt zijn op de particuliere afvalophaaldienst SUEZ.

Maar hiermee is het probleem voor Café 't College nog niet opgelost. Sommige ondernemers in de Mariastraat laten hun afval nog steeds ophalen door de gemeente. Hierdoor ligt er nu een hele stapel afvalzakken in de steeg tegenover het café.

Ratten

Den Hartog: "Wanneer het warm wordt gaat zo’n grote berg stinken, en het trekt bovendien ratten aan. Als dat gebeurt kan ik mijn terras wel sluiten. Ik snap het niet want de gemeente heeft er zelf ook belang bij wanneer de stad schoon en netjes is."

Overigens had de gemeente volgens Den Hartog wel toegezegd het oud papier op te halen op Koningsavond. Ook dat zou niet goed gegaan zijn. "Wij hadden ons karton netjes aan de weg gezet maar de gemeente kwam niet opdagen. Uiteindelijk hebben we maar besloten om het weer naar binnen te halen."

Maandag

De metershoge berg afval moet als het goed is maandag opgeruimd worden.