Bewoners van het toekomstige Beurskwartier aan de Croeselaan zijn een petitie gestart naar aanleiding van de plannen van de gemeente voor het gebied. Vorige week werd bekend gemaakt dat er hoogstwaarschijnlijk woningen moeten wijken voor hoogbouw.

"We willen graag nieuwe buren, maar de gemeente moet niet haar eigen identiteit afbreken", zegt initiatiefnemer van de petitie Thijs de Bekker. Hoogbouw zou volgens de petitiestarter niet in het gebied rondom de Croeselaan passen. "Er is woningnood in Utrecht, maar we moeten wel een plan uitwerken dat past bij de identiteit van de stad."

De petitie is gestart naar aanleiding van de nieuwe 'Conceptomgevingsvisie'. Hierin staat onder andere dat veel bewoners van de Croeselaan uitgekocht worden en er in het Beurskwartier vooral veel woningbouw komt in hoge gebouwen. De gemeente wil hier een groen, duurzaam en stedelijk gebied van maken.

Bewoners hebben zich verenigd en zien het liefst een nieuw referendum over de plannen van het Beurskwartier aan de Croeselaan. "Het veranderen van de skyline van Utrecht is een drastische aanpassing. Het zou goed zijn om weer een referendum te laten plaatsvinden in plaats van dat de gemeente haar plan door duwt. We hopen zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen met de petitie."