Het kledingmerk Afriek opent een pop-up store in Utrecht. Van 2 tot en met 12 mei zit de winkel aan de Lange Jansstraat 20, met als doel het mooie van Afrika te laten zien.

Afriek 'combineert mode met cultuur en vakmanschap'. De kleding wordt ontworpen in Nederland, waarna de stoffen worden ingekocht in Uganda om vervolgens vermaakt te worden tot kleding in Rwanda.

Initiatiefnemers van Afriek, Sivan Breemhaar en Kars Gerrits, ontmoetten elkaar vier jaar geleden in Rwanda. Ze waren er allebei voor hun studie, Breemhaar voor haar afstudeeronderzoek tijdens de master conflict studies and human rights en Gerrits voor zijn stage tijdens de studie internationale betrekkingen.

"We kwamen erachter dat het beeld van Afrika hier in Nederland zo negatief is", zegt Breemhaar. "Die mindset willen we graag veranderen."

Beeld

Daarom begonnen de initiatiefnemers in 2013 met Afriek. "We willen een ander beeld van Afrika laten zien. Het is tijd om te laten zien dat we samen vette dingen kunnen maken. Welke inspiratie kunnen we delen om mooie dingen neer te zetten?" Inmiddels werken Breemhaar en Gerrits vanuit Nederland samen met tien mensen in Rwanda. "We 'helpen' die mensen niet, maar werken op een eerlijke en gelijkwaardige manier met ze samen."

De pop-up store komt in het pand naast ’t Gras van de Buren, het restaurant waar Sivan tijdens de studie werkte. "Ik vind het heel cool om met Afriek nu een winkel te openen in mijn thuisstad." Afriek maakt zowel mannen als vrouwenkleding. "De kleding is geïnspireerd op Afrika, maar past wel in het westerse straatbeeld. Kleurrijk en origineel."