Een 37-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden voor een poging tot verkrachting en mishandeling in Kanaleneiland.

Daarnaast legt de rechtbank terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden op omdat de rechtbank het noodzakelijk vindt dat de man wordt behandeld.

In tegenstelling tot het OM vindt de rechter dat er geen sprake is van poging tot doodslag. 

Het kan niet worden bewezen dat de man het slachtoffer zo hard op de keel heeft gedrukt dat ze hierdoor zou overlijden of zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.

Gewond

In september 2016 achtervolgde de man het slachtoffer op de fiets. De vrouw was op weg naar huis na een avondje stappen. Bij de deur van haar huis probeerde de man het slachtoffer te verkrachten. Hij duwde haar meerdere keren tegen de muur waarbij de vrouw gewond raakte aan haar hoofd.

Toen het slachtoffer op de grond viel ging de man bovenop haar zitten en kneep hij haar keel dicht. De man zei dat hij seks met het haar wilde hebben en dat hij haar dood zou maken als ze niet stil zou zijn.

Ernst

Gezien de ernst van de feiten in combinatie met het strafblad van de verdachte vindt de rechtbank een gevangenisstraf van achttien maanden passend. Omdat er bij de man ook sprake is van alcoholmisbruik, zwakbegaafdheid en een persoonlijkheidsstoornis is de kans op herhaling zonder behandeling groot.

Daarom legt de rechtbank ook tbs met voorwaarden op. De rechtbank volgt het advies van de psycholoog en psychiater om geen terbeschikkingstelling met dwangverpleging op te leggen omdat dit een te grote stap zou zijn.

Naast de opgelegde gevangenisstraf en de tbs maatregel moet hij ook een schadevergoeding van 2.500 euro aan het slachtoffer betalen.