Bier en Appelsap, een online magazine voor ouders in de regio Utrecht, heeft tien tips voor de meivakantie voor ouders met kinderen. 

Zoo-k het dier bij Kasteel de Haar

Aan de hand van een eigen opdrachtenboekje en een looproute mogen kinderen zelfstandig rondneuzen in Kasteel de Haar. En ze krijgen ook nog een leuke verrassing mee naar huis. 

Wanneer: 22 april t/m 7 mei
Waar: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Meer info: website Kasteel de Haar

Knutsel en versier een muziekdoosje in Museum Speelklok

Plak, teken, knip, lijm en fantaseer in de meivakantie in Museum Speelklok, want dan kunnen kinderen een eigen muziekdoosje versieren. Hoe het werkt? Wanneer ze meedoen aan de activiteit krijgen de kinderen in het museum een klein speelwerkje met daarop een vrolijke melodie. Ook krijgen ze een bouwpakketje. Ze kunnen het bouwpakketje uitknippen en het speelwerkje er in pakken. Daarna kan het muziekdoosjes naar eigen smaak versierd worden.

Wanneer: dagelijks 22 april t/m 7 mei (27 april gesloten)
Waar: Museum Speelklok, Utrecht
Meer info: website Museum Speelklok

Poppenkast bij Bistro Belle

Buiten het feit dat je lekker kunt eten bij Bistro Belle is er zondag 23 april ook een speciale middag voor de kinderen. Ze worden vermaakt met een vrolijk poppenkast spel, terwijl je zelf kan genieten van een hapje en drankje in de Bistro.

Wanneer: zondag 23 april
Waar: Bistro Belle, Utrecht
Meer info: website Bistro Belle

Zonnige Zondag bij Boerderij de Zonnewijzer

Op Zonnige Zondag bij boerderij de Zonnewijzer vertellen de boer en boerin graag over het leven en werken op de boerderij. De kinderen kunnen de geiten aaien, een kalfje een flesje melk geven, met de pony wandelen, knuffelen met een kalfje en nog veel meer. Ook kan er wat gedronken worden in het boerencafé en worden er producten van de boerderij verkocht.

Wanneer: zondag 23 april 
Waar: Boerderij de Zonnewijzer, Bunnik
Meer info: website boerderij de Zonnewijzer

Het Utrechts Archief: Kinderatelier

De kinderen kunnen  onder begeleiding van professionele kunstenaars alles over tekenen en schilderen met inkt, aquarelverf, pastelkrijt en natuurlijk potlood leren. Ook wordt er gekeken naar het tekenen in perspectief en wordt er uitgelegd hoe ze een panorama kunnen maken. Elk kind gaat met een mooie zelfgemaakte tekening of schilderij naar huis.

Wanneer: woensdag 26 april en woensdag 3 mei 
Waar: Het Utrechts Archief, Utrecht
Meer info: website Utrechts Archief

Tweetakt Festival op Fort Ruigenhoek

Tweetakt is bijzonder, want naast dat je er zelf als ouder leuke voorstellingen kunt bezoeken is er ook veel voor kinderen te doen. Op Fort Ruigenhoek is van alles te beleven: van games tot korte kunstfilms, beeldende (interactieve) kunstwerken, kinderdocumentaires en theatervoorstellingen. Het groene Fort uit 1867 heeft bunkers en avontuurlijke buitenruimtes plus een podium en eetcafé.

Wanneer: zaterdag en zondag t/m 28 mei
Waar: Fort Ruigenhoek, Groenekan
Meer info: website Tweetakt

Uk en Puk Festival

Theater Kikker en Podium Hoge Woerd organiseren samen het Uk & Puk Festival. Bij beide theaters zijn zes leuke voorstellingen te zien, allemaal voor kinderen vanaf twee of drie jaar. Maar er is nog meer te doen. Zo organiseert Theater Kikker een kleurfeest en kan je bij Podium Hoge Woerd spelen in een oerwoud.

Wanneer 28 t/m 30 april 
Waar: Theater Kikker, Utrecht en Podium Hoge Woerd, de Meern
Meer info: website Theater Kikker en Podium Hoge Woerd

De natuur van Fiep Westendorp

Kasteel Groeneveld viert in april de honderdste geboortedag van Fiep Westendorp met een tentoonstelling voor jong en oud. Het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie. Op zolder vind je avontuur en spel voor de kleintjes.

Wanneer: vanaf zondag 23 april
Waar: Kasteel Groeneveld
Meer info: website Kasteel Groeneveld

Museum IJsselstein: MIJ

Tijdens de meivakanties zijn er inloopworkshops bij Museum IJsselstein. Nadat je de kraanvogels hebt bekeken van kunstenaar Joyce Overheul, kunnen kinderen knutselen en mogen ze meehelpen om de grootste mobile met vogels te maken.

Wanneer: 26, 30 april en 6 mei 
Waar: Museum IJsselstein (MIJ)
Meer info: website Museum IJsselstein

De Rechtbank

Samen met Sublime FM organiseert De Rechtbank iedere laatste zondag van de maand The Court Sessions. Op 30 april speelt de huisband weer met een nieuwe special guest. Ga vanaf 15.00 uur genieten van een muzikale middag. Op Koningsdag is de Rechtbank ook gewoon geopend. Voor de kinderen is er een springkussen. 

Wanneer:  27 april Koningsdag, 30 april The Court Sessions
Waar: de Rechtbank, Utrecht 
Meer info: website de Rechtbank