Filmmaker Floris Meinardi gaat een documentaire over de Utrechtse stadscabaretier Hennie Oliemuller maken. Althans, als de geldinzameling voor Dat was lachen slaagt. 

Oliemuller heeft veel betekend voor Utrechtse artiesten, waaronder Tineke Schouten en Herman Berkien, maar is zelf nooit doorgebroken bij het grote publiek.

Volgens Meinardi was Oliemuller een "bijzondere en wat ongewone"Utrechter, met een opvallend soort volkse en tegelijk poëtische humor. Hij wil graag laten zien hoe Oliemuller de Utrechtse cabarettraditie heeft beïnvloed. In theater Schiller aan de Minrebroederstraat, het eigen theater van Oliemuller, heeft hij in het verleden menig talent ontdekt.

Zelf is Oliemuller nooit doorgebroken bij het grote publiek. Meinardi: "Hij bleef heel hard proberen om de zalen te vullen, maar toch lukte dat steeds niet. Tegelijk kun je je afvragen hoe belangrijk dat succes nou eigenlijk is. Oliemuller wilde cabaret maken, doen wat hij leuk vond, en dat heeft hij zo veel jaar kunnen doen."

Volgens de filmmaker is Oliemuller een personage met een rafelrandje, iemand waar je om kunt lachen, maar die ook de schaduwkanten van het leven laat zien.

Comité

De inzamelingsactie op Cinecrowd heeft nog 21 dagen te gaan. Van het streefbedrag van vijfduizend euro is nu ruim 1.700 euro opgehaald. "En die hebben we hard nodig", zegt Meinardi, "want de begroting staat al krap." De documentaire gaat zestig minuten duren, waar zeker tien draaidagen voor nodig zijn. "En één zo’n draaidag kost al duizend euro. Daarnaast hebben we nog kosten aan productie, montage, kleurcorrectie, apparatuur, noem maar op."

Om die kosten te dekken krijgt Meinardi ook 16.000 euro van diverse fondsen en organisaties. Daarnaast heeft RTV Utrecht al toegezegd de documentaire uit te willen zenden en is er een Comité van Aanbeveling in het leven geroepen, waar burgemeester Jan van Zanen, Joris Linssen, Tineke Schouten en Jos Stelling lid van zijn.

Première

Wanneer de crowdfunding slaagt kan er in mei begonnen worden met de opnames. Na de montage en afwerking van de film zal hij rond oktober dit jaar in première gaan.

Dat was lachen zal interviews bevatten met een aantal mensen die Oliemuller goed gekend hebben, die met hem hebben gewerkt of die als zijn artistieke muze kunnen worden beschouwd. Ook zal de film veel archiefmateriaal bevatten met foto’s , radio- en televisie-interviews en optredens van Oliemuller.