Alle toegangspoortjes op Utrecht Centraal zijn de komende drie dagen gesloten. Alleen met een geldige OV-chipkaart heb je nog toegang tot Utrecht Centraal. 

Binnenkort zullen de poortjes permanent gesloten zijn.

De NS wil hiermee de veiligheid waarborgen en zwartrijden tegengaan. Diverse horecagelegenheden en Hoog Catharijne zijn nog wel te bereiken zonder in te checken.

Via de passage achter de stationshal, kun je Hoog Catharijne bereiken zonder in te checken. De horeca op de eerste etage van de hal valt ook buiten de verplichte incheck-zone.

Tijdelijke toegang

Daarnaast is het ook nog mogelijk om iemand uit te zwaaien aan het spoor, als je maar weer binnen een uur uitcheckt. "Dan krijg je het instaptarief gewoon teruggestort", zegt Hessel Koster van de NS. "Je moet in dat geval dus alleen genoeg saldo op je OV-chipkaart hebben." 

Wanneer je langer ingecheckt blijft dan een uur betaal je wel het instaptarief van tien of twintig euro, afhankelijk van het type OV-chipkaart in gebruik.

Evalueren

In december sloot een kwart van de poortjes al en de maanden daarna volgde nog twee keer dat aantal. "Driekwart van de poortjes was voor vandaag dus al dicht. Na deze drie dagen gaan we evalueren en niet lang daarna zullen alle poortjes gesloten blijven", aldus Koster.

Tot en met zaterdag 22 april zal er ook meer NS personeel aanwezig zijn op het station om reizigers te woord te staan en waar nodig te helpen.

Veiligheid

Het sluiten van de poortjes moet de veiligheid op het spoor waarborgen en zwartrijden tegengaan.

"Veel incidenten met agressie worden namelijk veroorzaakt door zwartrijders", zegt Koster. De drukke spits van donderdag lijkt vooralsnog soepel te verlopen: er staan geen rijen mensen voor de poortjes.