Utrecht heeft voor het nieuwe centrum gekozen voor hoogbouw, groen en duurzaam. Op het toekomstige Beurskwartier, Lombokplein en Jaarbeursterrein komen 3.600 woningen. Hiervoor gaan wel veel woningen aan de Croeselaan gesloopt worden. 

Dat heeft wethouder Victor Everhardt dinsdag bekendgemaakt met de zogeheten Conceptomgevingsvisie.

In 2030 ziet de stad er compleet anders uit. Om deze ontwikkeling in gang te zetten is er al een aantal knopen doorgehakt.

Zo gaan veel bewoners van de Croeselaan uitgekocht worden, wordt er een 'stadsstraat' (dat het verkeer van en naar het centrum regelt) aangelegd om het NH-hotel richting de Daalsetunnel, komt er een stadspark tussen de flats en wordt de Leidsche Rijn doorgetrokken. 

De invulling van het nieuwe Jaarbeurstterrein is nog in ontwikkeling.

Beurskwartier

In het Beurskwartier komt vooral veel woningbouw in hoge gebouwen. De gemeente wil hier een gemengd stedelijk gebied van maken. Dat wil zeggen dat er veel werkruimtes komen en 'andere stedelijke functies'. In het Beurskwartier varieert de bouwhoogte tussen 12, 25, 45, 70 en 90 meter en het moet rond 2023 af zijn.

Ter vergelijking: het stadskantoor is 90 meter hoog en de domtoren 112 meter.

"Trefwoorden voor het Beurskwartier zijn: hoogstedelijk met menselijke maat, groen, duurzaam, stedelijke mix, contrastrijk en kleurrijk, innovatief met lef, en Utrechts", aldus de gemeente.

Lombokplein

Het doortrekken van de Leidse Rijn wordt de grootste verandering voor dit gebied. De gemeente wil veel bouwen langs het water om van het gebied, dat nu het Westplein is, een levendige plek te maken.

Ook komt er een groot plein langs het water. De gemeente vergelijkt de toekomstige Stadsstraat door deze buurt met 't Goylaan West, met 2 x 1 rijbaan en 30 kilometer per uur. Dit deel van de stad moet in 2030 af zijn.

"Trefwoorden voor het Lombokplein zijn Lomboks, ontmoeten, en relaxed."