Zaterdag verschijnt de tweede druk van '111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben'. De eerste druk van 5.000 exemplaren is binnen korte tijd verkocht en dat ging sneller dan de uitgever had verwacht.
 

Het boek geeft, zoals de titel al aangeeft, tips voor plekken om te bezoeken in Utrecht. De tips zijn niet alleen voor bezoekers, maar juist ook voor bewoners van Utrecht. In de tweede druk zijn enkele wijzigingen aangebracht.

Zo is bijvoorbeeld het Aboriginal Art Museum geschrapt vanwege de sluiting. Daarvoor in de plaats is Oproer Brewery gekomen. "Erg jammer van het museum", zegt auteur Fenna Riethof. "Het voordeel is wel dat het boek met Oproer nog twee pagina’s hipper is dan voorheen. Veganisme en speciaalbiertjes zijn erg van nu, maar we denken niet dat het een hype is."

Blij

De 5.000 nummers zijn in zeven maanden tijd vrijwel allemaal verkocht. Riethof: "We zijn natuurlijk erg blij. Het ging vooral snel rond de feestdagen. En met de zomerdagen in aantocht komt het boek menig mens van pas. Sla het boek eens drie keer open en je hebt een dagje uit in eigen stad."

Omdat 111 plekken er te veel zijn om op te noemen, vroegen we Riethof om een top 3 voor ons samen te stellen.

  1. Café De Bastaard. "De ondertitel in het boek is: 'slammen op het Jansveld'. Hier vindt elke maand namelijk de U-Slam plaats, een evenement dat poëzie heel toegankelijk maakt. Je ziet hier live jonge dichters optreden uit Utrecht en omstreken, voor sommigen ligt een grote dichterscarrière in het verschiet.
     
  2. Museum Oud Amelisweerd. "Mensen die zeggen dat het hier saai is, zijn er niet geweest. Behalve als je rust saai vindt, dan moet je inderdaad niet gaan. Maar menig millennial, drukke carrièrevrouw of overwerkte senior heeft af en toe behoefte aan een beetje rust. Het museum ligt in een prachtige omgeving en er mogen niet te veel mensen tegelijk naar binnen. De kunst van Armando balanceert er perfect uit met het Chinese behang."
     
  3. Veeartsenijstraat. "Het mooiste straatje van Utrecht. Hier zat vroeger de eerste opleiding tot dierenarts van Nederland: de Rijks Veeartsenijschool. De pittoreske huisjes, gelegen tussen de Biltstraat en de Alexander Numankade, waren vroeger paardenstallen. Daartegenover zat een manege die men 'de Paardenkathedraal' noemde, dat is nu een theater met die naam. De straat heeft een heel eigen karakter. Je kunt er lekker in het gras liggen, een drankje nemen bij restaurant Goesting of een ijsje bij Roberto Gelato om de hoek."