"De mensheid heeft altijd willen vliegen als een vogel. Dat kan nu hier in Utrecht", aldus Kees Geldof, wethouder Leidsche Rijn. Het City Skydive is vanaf vrijdag 14 april geopend bij de A2 in Leidsche Rijn.

Het centrum werd geopend met onder meer een demonstratie van Inka Tiitto, wereldkampioene indoor freestyle skydiving. De Finse vertelt: "Ik ben professioneel danser en heb een achtergrond in yoga. Met het indoor freestyle skydiven combineer ik al mijn passies."

Het hart van het gebouw bestaat uit twee enorme glazen windtunnels. Daaronder ronken acht windturbines van elk tienduizend kilo per stuk en zorgen voor een enorme opwaartse luchtstroom. Met een windsnelheid tot driehonderd kilometer per uur wordt het gevoel van een vrije val nagebootst.

Landmark

Het bouwproject was afgerond in dertien maanden. Wethouder Geldof zegt: "Het is een prachtige landmark hier langs de snelweg." Bij het skydivecentrum vliegen mensen 12,5 meter boven het grondniveau. Het gebouw is zo ontworpen dat bezoekers zowel van buitenaf als vanaf vlieghoogte naar de skydivers kunnen kijken.

Het indoor skydiven is voor recreanten, ervaren vliegers en professionals. Alles wordt begeleid door een internationaal team van gecertificeerde instructeurs.

Idee

Initiatiefnemer Henk Moeskops, ook mede-eigenaar van KidzCity en Snookercentrum Ozebi, vertelt hoe hij op het idee kwam. "We hadden in Duitsland indoor gevlogen en dachten: Dit moeten wij ook doen in Utrecht. We konden het concept kopen of zelf ontwikkelen. We hebben voor het tweede gekozen omdat we zo ook het nieuwste van het nieuwste konden maken."

Moeskops vertelt dat het uniek is dat er twee windtunnels zijn gemaakt. "Dat is nergens anders ter wereld het geval. En daarbij zijn windtunnels vaak alleen onder de grond. Hier, met de tunnels die onder ons doorlopen, kon dat niet."

"Ik ben overtuigd dat het goed gaat lopen", vertelt Moeskops enthousiast. "De aanmeldingen stromen binnen. Zelf heb ik het ook al vaak gedaan, maar je moet het echt voelen om te begrijpen wat het is."