Een paal langs het fietspad op de kruising van de Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan geeft fietsers advies om het groene licht te halen. Het project Flo, gestart door innovatiebureau Springlab, wil fietsen in de stad leuker maken. 

Wachten voor verkeerslichten is de grootste frustratie onder fietsende Utrechters, blijkt uit onderzoek van Springlab. Daarom hebben zij in samenwerking met de gemeente en Ko Hartog Elektrotechniek het systeem Flo ontwikkeld om fietsen aangenamer te maken.

Volgende week krijgen fietsers op een paal naast het fietspad een symbool te zien dat aangeeft of zij sneller of langzamer moeten fietsen om het groene verkeerslicht te halen. Een schildpad (langzamer), haas (sneller) en duimpje (zelfde snelheid houden) verschijnen op de paal. Bij het zien van een koe betekent het dat je het groene licht niet meer kan halen.

In 2015 is Springlab al eerder een project gestart. Op het fietspad van de Kardinaal de Jongweg lag een LED-lint waarbij fietsers de snelheid van het lampje moesten aanhouden om groen te halen.

Project

"Ondanks veel positieve en enthousiaste reacties zaten daar toch te veel haken en ogen aan", vertelt Jan-Paul de Beer, van innovatiebureau Springlab. "Het naar beneden kijken zorgde voor te veel afleiding en met vallende bladeren en sneeuw was het lampje niet goed te zien."

Het nieuwe project zou de problemen verhelpen: "Dit is een verbeterde versie die vanaf 19 april voor het eerst in Nederland in de praktijk wordt gebracht." De paal komt naast het fietspad op de kruising van de Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan te staan. Bij de lancering van Flo is wethouder Lot van Hooijdonk aanwezig.

De testperiode duurt een maand en bij positieve resultaten wil het innovatiebureau Flo uitbreiden over heel Nederland.