In het Utrechtse Diakonessenhuis is bij de eerste patiënt in Nederland een hartmonitor geïmplanteerd die verbonden is met een smartphone-app. De patiënte is een 53-jarige vrouw uit de provincie Utrecht. 

Met de hartmonitor wordt onderzocht of de klachten van de patiënt worden veroorzaakt door een hartritmestoornis.
The post Diakonessenhuis implanteert eerste hartmonitor met smartphone-app appeared first on De Utrechtse Internet Courant.

Dankzij de hartmonitor met smartphone-app hoeft de patiënt geen aparte afstandsbediening bij zich te dragen. Een smartphone is voldoende, en de gegevens worden direct doorgestuurd. De hartritmemonitor registreert het hartritme als dit verstoord raakt, volgens vooraf aangebrachte instellingen.

Via een bluetooth-verbinding registreert de app het hartritme en stuurt de gegevens direct, via het gsm-netwerk, door naar de fabrikant. De pacemakerspecialisten van het Diakonessenhuis controleren en analyseren dagelijks de uitslagen van de patiënten. Bij ernstige klachten kan de patiënt direct contact opnemen met het ziekenhuis om de gegevens te laten analyseren.

Gebruiksgemak

Volgens cardioloog Jeroen Bucx geeft de nieuwe hartmonitor met app meer gebruiksgemak voor de patiënt dan de huidige implantaten met afstandsbediening. "Het voordeel van deze geïmplanteerde hartmonitor met app is, is dat de patiënt geen aparte afstandsbediening bij zich hoeft te dragen, maar dat de app op de eigen smartphone geïnstalleerd kan worden."

"Een voordeel van de app is ook, dat de patiënt deze direct kan activeren zodra hij of zij klachten rondom het hart krijgt en dat deze de gegevens direct doorstuurt. Als de patiënt de klacht als ernstig ervaart, kan hij of zij ons bellen en dan kunnen wij meteen meekijken of de klacht is veroorzaakt door een hartritmestoornis."

"Met de huidige implantaten worden de gegevens pas doorgestuurd als de patiënt weer in de buurt is van zijn/haar 'zender' die meestal thuis op het nachtkastje staat. Ook de bluetooth-verbinding tussen de app en de geïmplanteerde monitor maakt het gebruik gemakkelijker. Nu moeten mensen de afstandsbediening tegen het implantaat aan houden voor een verbinding, maar de app kan tot een afstand van 1,5 meter verbinding maken. Dat voelt prettiger voor de patiënt."