Bij het herstraten van de Choorstraat afgelopen november is de aanduiding van het koor van de buurkerk in het straatbeeld per ongeluk verwijderd. Wethouder Kees Geldof (VVD) laat na overleg met verschillende partijen weten dat deze nu terug keert.

Er is 15.000 euro vrijgemaakt voor de markering in het straatbeeld. Dit wordt na de zomer weer aangebracht. Ook gaat er gesproken worden over de kansen en bedreigingen van historische markering bij de aanstaande herinrichtingen van de Korte Nieuwstraat (Paulusabdij), de Tolsteegbarrière (stadsmuur) en de Noorderstraat (stadsmuur).

Het idee is om meer samenhang te creëren in de herkenbaarheid van markeringen in de binnenstad. Het Gilde Utrecht noemde de verdwenen aanduiding in november 'zeer ongelukkig' op DUIC. Niet in de laatste plaats omdat de bogen op de straat voor stadsgidsen een mooie aanleiding was om over de Buurkerk te vertellen.

"Deze kerk werd vroeger door het volk gebruikt om erdoorheen te lopen", vertelt Paul Vergeer, voorzitter van het gilde. "De mensen liepen met vee en al door de ingang, wat nu Museum Speelklok is, naar binnen om zo aan de andere kant van de kerk te komen. Pas na afbraak van het priesterkoor van de Buurkerk ontstond de Choorstraat en hoefde men niet meer dwars door de Buurkerk heen te lopen."

Suster Bertken

Ook was de aanduiding van het koor van de Buurkerk in de Choorstraat altijd een mooie aanleiding om het verhaal van Suster Bertken te vertellen, die daar 57 jaar van haar leven als kluizenares in het koor van de Buurkerk opgesloten heeft gezeten.