De vrouw die afgelopen september na een achtervolging vanuit de binnenstad werd aangerand blijkt ook bijna te zijn gedood door haar belager. Zo blijkt uit de eis die de officier van justitie vandaag naar buiten bracht.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 37-jarige man van poging tot doodslag en verkrachting. Hiervoor is anderhalf jaar celstraf geëist met tbs. Tijdens de poging tot verkrachting werd de keel van de vrouw meerdere malen dichtgedrukt. De verdachte dreigde haar te vermoorden als ze niet stil zou zijn. De vrouw kon niet ademen en verloor bijna het bewustzijn.

De poging tot doodslag vond op 14 september plaats. De vrouw uit Utrecht fietste die nacht vanuit de binnenstad naar haar woning in Kanaleneiland. De verdachte beweerde dat zij hem had gevraagd om haar huis te brengen, maar camerabeelden bevestigen dat ze niet samen fietsten maar dat hij achter haar aan fietste. Toen zij thuis kwam, greep hij haar bij de keel en duwde haar hardhandig tegen de muur en vervolgens tegen de grond.

De man is al eens eerder veroordeeld voor verkrachting. Uit onderzoek komt naar voren dat de man zwakbegaafd is en dat er sprake is van borderline, narcistische en antisociale trekken. Daar komt het alcoholmisbruik nog bij. Gezien het verhoogde risico op recidive moet de man behandeld worden; de verdachte wil dit ook.

Eis

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 18 maanden als vergelding voor de feiten en de uitvoering van een werkstraf van 30 uur voor een eerdere, voorwaardelijke veroordeling. Daarnaast eiste hij de maatregel tbs met voorwaarden. Als dit wordt opgelegd wordt de man na zijn celstraf in een kliniek geplaatst voor behandeling.

Andere voorwaarden zijn: meewerken aan dagbesteding, bewindvoering, geen middelengebruik en controle hierop, een contact- en locatieverbod. Ten slotte vroeg hij de rechter de vordering van het slachtoffer van 2.500 euro toe te wijzen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.