Een glazen wand blokkeert in de toekomst een snelle looproute vanaf de tramperrons op Utrecht Centraal richting de Mariaplaats. Dit gegeven leidde tot politieke vragen waar de gemeente nu antwoord op geeft.

Het tramperron komt op de plek waar een paar jaar geleden nog de bushalte zat. Destijds kon je hier nog wel vanaf de bushaltes rechtstreeks richting de Mariaplaats lopen.

In de toekomst moet je via de stationshal. Het CDA en de PvdA wilden weten wat de reden was achter deze omweg en de daarmee gepaarde glazen wand.

De gemeente laat weten dat hiervoor gekozen is vanwege de veiligheid. "Op deze plek rijden straks namelijk zowel bussen als trams in beide richtingen, in een hoge frequentie, wat voor oversteken een onoverzichtelijke situatie geeft. Als voetgangers het bus- en tramverkeer kruisen levert dat een onveilige situaties op en mogelijke verstoringen van de dienstregeling."

'Overstapmachine'

Wel laat de gemeente weten dat zo kort mogelijke looproutes gewenst zijn en dat hier over een paar jaar eventueel nog wat aan gedaan kan worden.

"De Stationshal is ontworpen als de 'overstapmachine', met een eenduidig systeem van looproutes. Dus: op het moment dat een extra ontsluiting vanuit veiligheidsoogpunt noodzakelijk is, worden de trappen van en naar bus-, tram- en treinstation aangelegd."

Perrontrappen

Raadslid Sander van Waveren (CDA) zat samen met Ruben Post (PvdA) achter het indienen van de vragen. Hij laat weten te kunnen leven met de uitleg van de gemeente. "Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als met de perrontrappen vanaf de Moreelsebrug. Maar op termijn komen ze er dus wel als de reizigersstromen dusdanig groeien en de veiligheid daarom vraagt. Uit mijn hoofd is dat op zijn vroegst in 2023."

Van Waveren is wel een beetje verbaasd over de uitleg van de gemeente. "Ze draaien het om en doen nu net alsof het altijd al duidelijk is geweest dat er van deze lange looproutes zouden zijn. Wel een extra reden om scherp te blijven op 'artist impressions' en dergelijke in de toekomst."

Afgelopen week is er nog uitgebreid aandacht geweest voor de perrontrappen vanwege een petitie die inmiddels al 10.000 keer is ondertekend.