De nieuwe Dafne Schippersbrug is maandag geopend. Fietsers en voetgangers kunnen snel van Leidsche Rijn naar Oog in Al komen. Nu rees de vraag wat de tekst 'Oog in Al in Oog' betekent die prominent zichtbaar is op de school bij de oversteek. 

Navraag leert dat de tekst geen kunstwerk is. Althans, NEXT Architecten heeft niet speciaal een kunstenaar ingehuurd voor het ontwerp. Wel wil het architectbureau met de letters een mooiere afscheiding op de plek maken dan alleen een hekwerk.

De tekst is een knipoog naar de oorspronkelijke betekenis en geschiedenis van Oog in Al, wat een voormalige buitenplaats is van Utrecht. De excentrieke Everard Meyster, ook wel de Dolle Jonker genoemd, stichtte in 1664 de buitenplaats.

Hij deed dit om zo goed een oogje in het zeil te kunnen houden van alle uitbreidingen, die de toenmalige burgemeester Hendrick Moreelse in petto had voor de stad. Vandaar dat de plek de naam Oog in Al kreeg.

Traditie

"Wanneer je vanuit Leidsche Rijn de school op rijdt, heb je mooi zicht op Oog in Al", verklaart Marijn Schenk van het bureau. "De naam Oog in Al heeft dus ook met ‘zicht op’ te maken; alles in het oog houden." 

Omdat Oog in Al ook de naam van de wijk is geworden wil NEXT verder gaan met deze 'traditie'. "Met de woorden 'Oog in Al in Oog' gaan we verder met deze geschiedenis. Oog in Al is een naam geworden van de wijk die je vanaf dit punt in het oog hebt."