Aan de singel bij het Paardenveld zijn donderdag drie grote lindebomen geplaatst. De bomen, die dertien tot achttien meter groot zijn, lagen tijdelijk opgeslagen in een depot op Kanaleneiland. Eerder moesten ze wijken in Transwijk. Donderdag zijn ze liggend door de stad vervoerd naar hun nieuwe bestemming.

Het verplanten van de bomen werd onder meer in goede banen geleid door Copijn Boomspecialisten uit Utrecht. Een bijzondere klus die de hele dag in beslag nam.

Voor iedere boom moest eerst een kuil worden gegraven van 1,30 meter diep. Het vervoeren en verplanten van de eerste boom verliep goed. Het graven van een kuil voor de tweede lindeboom leverde echter veel meer problemen op dan verwacht.

Hoewel de vrachtwagen met de enorme boom al arriveerde, stuitten de werknemers op een kabel in de grond waardoor ze de graafwerkzaamheden noodgedwongen stil moesten leggen. Om verder te kunnen gaan met graven ging projectleider Miklos Suijk na of de kabel niet meer in gebruik is. Na lang overleg kon het graven worden hervat en is de tweede lindeboom uiteindelijk ook geplant. Een paar uur later volgde de derde boom.

Omstanders

Nieuwsgierige omstanders die een kijkje kwamen nemen zijn allemaal enthousiast over de veranderingen van het Paardenveld. Ronald Trum is erg betrokken bij de herinrichting van dit stukje Utrecht. Naast zijn werk als voorzitter van Stichting Vrienden van Flora’s Hof bemoeit hij zich als omwonende veel met het Paardenveld. Zo wil hij bijvoorbeeld dat er nog een hele rij rododendrons wordt aangelegd langs de singel.

En daar blijft het niet bij. Een stukje van de drie lindebomen vandaan komt ook nog een groep Zweedse gletsjerstenen. Op de grootste steen, die een gewicht heeft van 1150kg, staat de naam van het vernieuwde gebied: Paardenveldpark.

Vrijdag wordt er een fontein geplaatst. In november komen even verderop nog watercipressen van 15 tot 18 meter hoog te staan. Trum hoopt dat de skatebaan, die helemaal onder de graffiti is gespoten, verdwijnt.

Officiële handeling

Ook Peter, een echte Utrechter, is blij dat het gebied wordt opgeknapt: "Leuk om te zien hoeveel de gemeente heeft geleerd van het verleden." Volgens hem luistert ze nu veel beter naar haar inwoners.

Vrijdagmiddag 31 maart om 17:00 uur is de officiële opening van het Paardenveldpark met wethouder Kees Geldof.