De 'vastklik-regeling' moet voor een beter systeem voor erfpachters in Utrecht zorgen. De gemeenteraad heeft dinsdag te kennen gegeven aan de wethouder dat hij nog een keer naar de tekentafel moet om de voorgestelde 'conversieregeling' te verbeteren. 

De voorgestelde regeling is voor veel erfpachters nog altijd niet te betalen. Daarom waren veel partijen tegen het huidige voorstel en willen ze een verbeterplan van de wethouder.

"We doen al jaren ons best om voorgoed van erfpacht af te komen", zegt D66-raadslid Lars Roodenburg. "Er zijn nog steeds 3.500 erfpachters die in de toekomst een enorme financiële last tegemoet zien. Daar moeten we iets voor doen."

De vastklik-regeling moet ervoor zorgen dat er geen onaangename verrassingen meer komen voor huizenbezitters die de erfpacht nu niet kunnen afkopen. "Dit zorgt ervoor dat mensen niet naar de bank hoeven voor een lening omdat ze op dit moment even niet kunnen afbetalen", vult VVD-raadslid Lex van Eijndhoven aan.

Coulanceregeling

"Maar je kan dan wel het bedrag dat je nu zou moeten betalen vastzetten, zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. Want hoe langer je wacht met afbetalen in de voorgestelde regeling, hoe hoger de kosten worden."

"Het is een voorbeeld van hoe je als raad te werk kan gaan", vertelt Bert-Jan Brussaard, raadslid van het CDA. "We wilden een coulanceregeling zoals in 2003, maar deze voorgestelde regeling is gewoon niet goed genoeg. Daarom zijn we met vrijwel alle fracties een paar keer om de tafel gegaan om tot een goede oplossing te komen. En dit vastklikken zorgt in onze ogen voor duidelijkheid voor mensen."

Voor de zomer

Wanneer de wethouder reageert op de voorgestelde vastklik-regeling en met een nieuw voorstel voor de conversieregeling komt, is nog niet duidelijk. Brussaard hoopt zo snel mogelijk. "Het liefst nog voor de zomer. Er zit haast bij aangezien de periodes die aflopen, en waarop de erfpacht opnieuw afgekocht dient te worden, steeds dichterbij komen."