ROOST aan de Singel opent dit weekend aan de Catharijnesingel bij het Paardenveld. In het nieuwe pop-up restaurant draait alles om de braai, een Zuid-Afrikaanse barbecue en een gelijknamige sociale aangelegenheid. "Je kan het zien als één grote gezellige buitenkeuken."

"Kijk eens om je heen: aan het water, midden in de stad in het nieuwe aangelegde park Paardenveld." In het zonnetje aan het water vertelt mede-eigenaar Sidney Rubens van ROOST aan de Singel zijn verhaal.

Waar de naam vandaan komt? "Roost komt van roosteren, maar dan kort en krachtig." Alle gerechten worden op de braai gerookt op Afrikaans houtskool, wat volgens Rubens ten goede komt aan de smaak.

Hij heeft al van kleins af aan een passie voor eten. "Sommige mensen hebben dat met schilderijen, ik heb dat met eten." Hij is geen onbekende in de Utrechtse horecawereld. Zo is hij al mede-eigenaar en initiatiefnemer van Strand Oog In Al (Soia) en eigenaar van restaurant Brass en lunchroom Voer.

Concept

Wat begon met een idee voor een buitenkeuken op festivals,werd een pop-up restaurant aan de singel. Samen met compagnon Robin Zwijnenburg is hij dit concept verder gaan uitwerken. "Hier in Utrecht werd nog niks gedaan met een braai, waardoor wij een mooie kans zagen om iets unieks te beginnen." 

Alle gerechten worden klaargemaakt in de braai. "Een braai is een soort hele grote oven. Een open haard, gestookt op hout", legt Rubens uit. Het restaurant serveert vis, vlees, en vegetarische gerechten. "Een kleine kaart voor een kleine prijs."

Idee  

Het idee voor het restaurant was er al medio vorig jaar, maar op het braakliggende terrein kon toen nog niet gebouwd worden. "Het was een kale vlakte, er was er nog geen riolering, water en stroom. Er gaat aardig wat tijd overheen voordat je uiteindelijk alles voor elkaar hebt."

Het restaurant is een seizoensbedrijf en mag geopend zijn in de periode van 1 april tot eind oktober. "Het eind van ons seizoen kwam steeds dichterbij. We zouden dan nog maar drie weken open zijn en dan vijf maanden dicht."

Vrijdag wordt de opening van het restaurant feestelijk gevierd. "Een orkest vaart door de singel en de waterfontein gaat aan." Aanstaande zaterdag is het restaurant officieel geopend en kunnen de eerste gasten proeven aan de gerookte gerechten.