Op vrijdag 17 maart is Wout Maters op 86-jarige leeftijd overleden. In de openbare ruimte in Utrech staan op meerdere plekken sculpturen van zijn hand. 

Nog maar kortgeleden was hij aanwezig op de opening van de expositie Een generatie Utrechtse beeldhouwers in galerie KUUB, er stonden twee abstracte beelden van hem.

Op de opening in KUUB was hij vrolijk en trots op het feit dat zijn sculpturen een podium hadden gekregen tussen andere Utrechtse grootheden als Theo van de Vathorst, Paulus Reinhardt en Theo Mackaay. Het was gepaste trots, want de oplettende Utrechter kan beelden van zijn hand dagelijks tegenkomen in de openbare ruimte.

In 1966 maakte hij voor de Croeselaan het beeld Prometheus en in het Tolsteegplantsoen staat het bronzen beeld doorsneden bol, gemaakt in 1978. Uit 1967 dateert de bonte kip (foto) die op de Scharlakendreef werd geplaatst en op de Professor Jordanlaan/Eyckmanlaan staat het beeld Genesis, uit 1967. Ook in andere gemeenten, onder andere in Amersfoort, Tilburg, wassenaar en Bilthoven, staan beelden van zijn hand.

Decorateur 

Wout Maters wilde al op jonge leeftijd beeldhouwer worden, maar zijn vader, spoorwegbeambte was daarop tegen. Liever een beroep waar je geld meer verdient. Om toch iets creatiefs te doen werd hij leerling decorateur bij de Bijenkorf in Hilversum. Hij zou tien jaar in diverse plaatsen als etaleur werken.

Gelijktijdig begon hij een vierjarige opleiding aan de vrije academie Artibus. Nadat hij in 1956 zijn eerste solo-expositie kreeg vestigde hij zich in 1958 als zelfstandig kunstenaar.

Salzburg 

In 1967 bezocht hij de Internationale Sommerakademie in Salzburg de zogenoemde Kokoschkaschule. Vernoemd naar de beroemde schilder Oskar Kokoschka. Na zijn terugkomst uit Salzburg probeerde hij de figuratie los te laten en begon abstracte beelden te maken waarbij de bolvorm een terugkerend element werd.

Wout Maters was een eigenzinnig kunstenaar en enige jaren docent aan de academie Artibus, waar hijzelf was opgeleid. Hij overleed na een kort ziekbed en is op vrijdag 24 maart gecremeerd op Den en Rust in Bilthoven.