Een groep vrijwilligers is vandaag druk bezig met het verwijderen van de neon-rebus van de gevel van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat. Het pand in het centrum van Utrecht wordt grotendeels gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex. 

Enkele Utrechters hebben zich ontfermd over het kunstwerk en zijn op zoek naar een nieuwe plek voor de neon-letters.

Initiatiefneemster Ann de Vries: "Er wordt door verschillende partijen al jaren over gesteggeld, maar niemand wil in de neon-rebus investeren. Het werk is in 1991 in opdracht van het Centraal Museum gemaakt voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels/Night Lines. Het is al tijden niet meer 'aan' geweest, terwijl het echt een heel bijzonder en grappig lichtkunstwerk is. Eigenlijk is het 26 jaar lang verwaarloosd en heeft niemand er verantwoordelijkheid voor genomen."

De kunstenaar die het werk in de jaren ’90 maakte, Korrie Besems, kwam vandaag ook even kijken. Ze noemt het initiatief om het kunstwerk te behouden hartverwarmend. De Vries laat weten dat ze na vandaag goed gaan kijken in welke staat het kunstwerk is en waar de letters eventueel weer opgehangen kan worden.

De neon-letters worden verwijderd met een hoogwerker.

De omgeving van het Woudagebouw is afgezet met een lint.

Het lichtkunstwerk hangt er sinds 1991.

De neon-rebus wordt voorzichtig verwijderd.

De initiatiefnemers gaan na het verwijderen kijken in welke staat de neon-letters zijn.

Foto's: Bas van Setten en Robert Oosterbroek