Het college in Utrecht heeft maandag de knoop doorgehakt om de tippelzone aan de Europalaan in Utrecht na ruim drie jaar discussie te verplaatsen naar een andere locatie. De VVD zei verbouwereerd te zijn over het besluit, maar hoe denken andere politieke partijen en Proud, de belangenvereniging voor en door sekswerkers, hierover?

De tippelzone in Utrecht is in 1986 in het leven geroepen en vestigde zich op de Europalaan, aan de kant van een bedrijvengebied. Het moest een oplossing bieden voor de overlast als gevolg van straatprostitutie door verslaafde vrouwen. De tippelzone moest tevens de weg naar hulpverlening voor deze vrouwen gemakkelijker maken.

Vorig jaar werd bekend dat de tippelzone op de Europalaan plaats moet maken voor woningbouw. Op de plek van de zone moet namelijk een stadswijk met zes- tot tienduizend woningen verrijzen.

Na een lange discussie over het verwijderen of verplaatsen van de tippelzone, heeft het college in Utrecht maandag besloten dat de zone aan de Europalaan uiterlijk 1 januari 2020 verplaatst zal worden. Het blijkt een punt van discussie voor de partijen binnen de Utrechtse coalitie D66, GroenLinks, VVD en SP. 

Gemiste kans

"Een gemiste kans", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski, die van mening is dat er helemaal een einde moet komen aan de tippelzone. "Hij wordt slechts gebruikt door twee groepen: verslaafde vrouwen, een stuk of 25, en veertig mensen van buitenaf. Dit zijn vaak mensen die het werk voor een extra zakcentje doen. Om je lichaam hier voor te verkopen, vind ik een vrij vergaand middel. Het is raar dat de gemeente dit faciliteert", zo stelt Rajkowski. 

Volgens de VVD is de opzet van het hulp regelen voor de vrouwen die dit nodig hadden geslaagd. "De vrouwen zijn in beeld, ze zijn geholpen. Er is geen reden meer om de tippelzone open te houden."

Hulpverlening

De belangenvereniging voor en door sekswerkers in Nederland genaamd Proud, neemt juist afstand van de beweringen van de VVD. "Het is onzin dat alle vrouwen in beeld zijn bij de hulpverlening. Er verdwijnen juist steeds meer vrouwen uit beeld", zo concludeert Proud-voorzitter Yvette Luhrs. Ze stelt dat vrouwen "bijvoorbeeld afspreken via nieuwe diensten als Whatsapp en achter het station worden opgepikt".

"Als je de tippelzone verbiedt, verdwijnt het niet maar gebeurt het stiekem op onveilige plekken", aldus Luhrs. 

Misvatting

"Er zijn veel redenen om voor prostitutie te kiezen en de straat is vaak waar men terecht komt als er geen andere goede plek is om te werken", vervolgt Luhrs. 

Als voorbeeld hierbij noemt Proud ouderen of transgenders, die volgens haar nergens anders terecht kunnen. "Het verplaatsen van de tippelzone is de enige humane oplossing om ervoor te zorgen dat de sekswerkers niet op straat komen te staan."

Zowel D66 als Groenlinks scharen zich achter belangenvereniging Proud. "Het is een legaal beroep en het voorziet in een behoefte", zegt Steven de Vries, raadslid van Groenlinks in Utrecht. "Voor wie wil stoppen, is een uitgebreid uitstapprogramma." Wel moet er gezocht worden naar een nieuwe en geschikte locatie, stelt fractievoorzitter van D66 Klaas Verschuure. "Dat is voorwaarde voor de verplaatsing."

Debat

Ondanks het besluit van het college van B en W, laat de VVD het er niet bij zitten. "We willen binnenkort in debat. Ik vind de zoektocht naar een nieuwe locatie vrij kansloos. Niemand wil een tippelzone in de buurt."

De VVD krijgt bijval van het CDA en SP. Deze partijen willen dat de tippelzone helemaal verdwijnt vanuit het perspectief van de sekswerkers. "Sommige mensen zeggen dat die sekswerkers er uit vrije wil voor kiezen, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat verslaafde mensen van vrije wil kunnen spreken. Het is een mensonterende situatie", zo besluit CDA-raadslid Marloes Metaal.