Het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat gaat grotendeels gesloopt worden. En zodoende is er geen plek meer voor de kenmerkende rebus die al ruim een kwart eeuw de gevel siert. Er wordt met spoed gezocht naar een nieuwe locatie. 

Vorig jaar schreef DUIC al eens over de sloop van het gebouw. Sindsdien zijn er diverse pogingen gedaan om het kunstwerk weer in oude staat te herstellen en het een passende nieuwe bestemming in de openbare ruimte te geven.

Dit is allemaal op niks uitgelopen. De Utrechtse Ann de Vries heeft zich nu over het kunstwerk ontfermd en doet een allerlaatste inspanning om 'Daar waar je niet bent, daar is het geluk' van Korrie Besems te redden van de sloop.

"Er wordt door verschillende partijen al jaren over gesteggeld, maar niemand wil in de neon-rebus investeren", zegt De Vries. "Het werk is in 1991 in opdracht van het Centraal Museum gemaakt voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels/Night Lines. Het is al tijden niet meer 'aan' geweest, terwijl het echt een heel bijzonder en grappig lichtkunstwerk is. Eigenlijk is het 26 jaar lang verwaarloosd en heeft niemand er verantwoordelijkheid voor genomen. Korrie Besems is een gerespecteerd kunstenaar met werk dat in de collectie is opgenomen van de meeste gerenommeerde musea in Nederland."

Centraal Museum

De Vries heeft inmiddels ook contact gehad met directeur van het Centraal Museum , Bart Rutten. Hij heeft laten weten op zoek te zijn naar mogelijkheden voor een nieuwe locatie. De Vries: "Het is ons ultieme doel om het werk te kunnen behouden in Utrecht. Onze prioriteit is op dit moment echter het veilig demonteren, vervoeren en tijdelijk opslaan van het werk – en dit moet aankomend weekend al gebeuren, want eind maart begint de projectontwikkelaar met asbestsanering op de gevel en mogen we er niet meer bij."